AKTUELNO

Predsednik je danas obišao radove na izgradnji Koridora 10 i fabrike Cumtobel, a prisustvovao je i otvaranju Kliničkog centra Niš.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas Niški i Pčinjski okrug.

Prema programu posete, predsednik je obišao radove na južnom kraku Koridora 10 na deonici Caričina Dolina-Tunel Manajle, na lokaciji Momin Kamen.

Ukupna dužina autoputa kroz Grdelicku klisuru biće 26,1 km, a sastoji se od dve deonice: Grdelica - Caričina Dolina u dužini od 11,8 km i Caričina Dolina - Vladičin Han od 14,3 km.

- Nalazimo se ovde, u Grdeličkoj klisuri, na posebnoj deonici puta, ona je poseban lot. Izdrobljeni kamen odavde ide na ove velelepne nasipe. Na kosini Momin Kamen je izminirano do sada više od 435.000 metara kubnih, od ukupno 620.000 kubika. Sav izminirani materijal je odgovarajućeg kvaliteta tako da se može iskoristiti za ugradnju na svim deonicama kroz Grdeličku klisuru. Kasnimo, nisam srećan zbog toga, zato smo Babić i ja jutros vikali jedan na drugog. Zahvalan sam radnicima koji rade po ovakvom vremenu. Sledeće godine imaćemo završen Koridor 10. Hvala ljudima na strpljenju, ovo je jako težak deo puta. Hvala i Evropskoj investicionoj banci na finansiranju. Radićemo još više puteva i pruga u budućnosti. Hvala predsedniku Dodiku, koji je obišao kompanije koje rade- izjavio je predsednik Vučić.

U Grdeličkoj klisuri se grade dva velika tunela - Predajane dužine 1,8 km i Manajle oko jedan km, zatim četiri petlje od kojih je jedna već gotova - petlja Grdelica, kao i ukupno više od 40 mostova koji će biti deo autoputa kroz klisuru.

Foto: TvPinkPrintscreen/Pink.rs

Radovi se finansiraju iz zajma Evropske investicione banke.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je podizanje kreditnog rejtinga Srbije dobra vest i signal za investitore da je dobro ulagati u našu zemlju jer ima sigurne i stabilne finansije.

Deo Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru za građevinare predstavlja veliki izazov i izuzetno je tehnički zahtevan teren za izgradnju.

Trasa kroz Grdeličku klisuru je ove godine dobila i prvi asfalt.

Vučić je obišao i radove na izgradnji fabrike Cumtobel u Suvom Dolu kod Niša, čija je gradnja počela krajem jula ove godine. Tada je položen kamen temeljac za izgradnju nove fabrike Cumtobel grupe, koja će zaposliti 1.100 radnika.

- Niš ponovo postaje industrijski grad, i imaće više novca u gradskom budžetu. Niš dobija jedini klinički centar koji smo započeli i završili. Neki rezultati rada se sada vide - rekao je predsednik Vučić.

Foto: Printscreen

Vrednost investicije je oko 30,6 miliona evra.

Austrijski proizvođač rasvetnih uređaja i komponenti će napraviti pogon i upošljavaće mahom inženjere, a prvi proizvodi iz te fabrike će izaći već u maju 2018.

Tada je najavljno da bi objekat trebalo da bude završen za 2,5 godine.

Gradi se u južnoj industrijskoj zoni kod Niša i fabrika će kada bude završena pokrivati površinu od 40.000 kvadratnih metara. Subvencije države iznose osam miliona evra.

- Mnogo truda smo uložili da Cumtobel dođe u Niš - istakao je Vučić.

Pitanja novinara ticala su se i stranačkih izbora, huligana na derbiju, kao i bezbednosti.

- Kada dođe vreme, kada se raspišu izbori - odgovorio je Vučić u Nišu na pitanje novinara kada će biti predstavljen tim za beogradske izbore.

Vučić je dodao da izbori za Beograd neće skoro biti raspisani, te da ima još vremena, a da će se SNS njima baviti kada budu raspisani.

- Borićemo se da ne izgubimo ubedljivo, a ja već čestitam onima koji su pobedili, koji su se već kandidovali i koji ubedljivo vode u toj trci za Beograd - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će oni koji su izazvali i učestvovali u incidentu na utakmici Parizan -Crvena Zvezda dobiti zasluženu kaznu za svoje huligansko ponašanje, dok će se videti da li tu ima elemenata i za pokretanje nekih drugih postupaka, uz ocenu da sigurno nisu došli na utakmicu "da gledaju kvalitet fudbala".

- Vidim da njihove žene pričaju da su došli u Beograd da gledaju derbi kao kada bi gledali Barselonu i Real u Španiji. Bilo je još stranaca na stadionu, ali su oni imali najznačajnu ulogu. I nisu došli da gledaju fudbal. Ali, njhove žene nisu upoznate sa njihovim iskazima u policiji. Mislim da ne znaju ni jednog igrača Zvezde i Partizana a ne 22 . Ali, biće i to uskoro. U njihovim iskazima nisu bili zainteresovani za kvalitet fudbala. Dobiće zasluženu kaznu za huligansko ponašanje, videćemo da li je bilo i drugih stvari, za druge postupne, i druge kazne u budućnosti. Ne mislim da će lako sledeći put doći u Srbiju da prave nemire. Ovo je bio poslednji signal kako mora da se reaguje u budućnost -

Vučić je zatim prisustvovao i otvaranju Kliničkog centra Niš.

Foto: Printscreen

Otvaranju niškog Kliničkog centra prisustvovali su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministri u vladi i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i Tomislav Nikolić.

Foto: Printscreen

U obnovu i izgradnju Kliničkog centra, koji će se prostirati na oko 45.000 kvadrata, uključujući i nabavku nove opreme uloženo je 50 miliona evra.

Za Klinički centar nabavljena su dva nova skenera, 11 aparata za ultrazvuk i 11 rendgen aparata, a sve će to skratiti liste čekanja ili ih uopšte neće biti.

Klinički centar imaće banku krvi, poseban prostor za transplantirane pacijente kao i prostor za buđenje pacijenata iz anestezije.

Foto: Printscreen

Izgradnja Kliničkog centra je počela 1970. godine, a radovi su nastavljeni 2013. godine.

Radovi su započeli 2013. godine, odnosno te godine je, niški klinički centar nastavio da se gradi. Izgradnja Kliničkog centra je počela 1970. godine, a tada su započeli radovi na izgradnji 14.000 kvadratnih metara, koji su obustavljeni krajem sedamdesetih godina.

Predsednik je rekao da će za sedam dana početi sa radom Klinički centar.

Ovo je prvi KC koji je završen u Srbiji - podsetio je predsednik Vučić.

Predsednik je rekao da nema boljeg života bez bolnica, i dodao da je došao da sa Nišlijama podeli osmeh, da ostane zadivljen zdanjem KBC, jer je do pre tri godine na tom mestu bila samo livada.

- Na proleće ćemo krenuti da gradimo KBC u Beogradu - rekao je Vučić i zamolio za aplauz za medicinsko osoblje, koje je čuvalo zdravlje građana i kada su im primanja bila manja.

#Aleksandar Vučić

#Auto-put

#Fabrika

#Koridor 10

#Niš

'