AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetiće u nedelju Niški i Pčinjski okrug, gde će obići radove na izgradnji Koridora 10 i fabrike Cumbotel, a prisustovaće i otvaranju Kliničkog centra Niš.

Prema programu posete, predsednik će obići radove na južnom kraku Koridora 10 na deonici Caričina Dolina-Tunel Manajle, na lokaciji Momin Kamen.

Ukupna dužina autoputa kroz Grdelicku klisuru biće 26,1 km, a sastoji se od dve deonice: Grdelica i Caričina Dolina u dužini od 11,8 km i Caričina Dolina - Vladičin Han od 14,3 km.

U Grdeličkoj klisuri se grade dva velika tunela - Predajane dužine 1,8 km i Manajle oko jedan km, zatim četiri petlje od kojih je jedna već gotova - petlja Grdelica, kao i ukupno više od 40 mostova koji će biti deo autoputa kroz klisuru.

Radovi se finansiraju iz zajma Evropske investicione banke.

Deo Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru za građevinare predstavlja veliki izazov i izuzetno je tehnički zahtevan teren za izgradnju.

Trasa kroz Grdeličku klisuru je ove godine dobila i prvi asfalt.

Vučić će u nedelju obići i radove na izgradnji fabrike Cumtobel u Suvom Dolu kod Niša, čija je gradnja počela krajem jula ove godine.

Tada je položen kamen temeljac za izgradnju nove fabrike Zumbotel grupe, koja će zaposliti 1.100 radnika.

Vrednost investicije je oko 30,6 miliona evra.

Foto: Tanjug

Austrijski proizvođač rasvetnih uređaja i komponenti će napraviti pogon i upošljavaće mahom inženjere, a prvi proizvodi iz te fabrike će izaći već u maju 2018. Tada je najavljno da bi objekat trebalo da bude završen za 2,5 godine. Gradi se u južnoj industrijskoj zoni kod Niša i fabrika će kada bude završena pokrivati površinu od 40.000 kvadratnih metara. Subvencije drževe iznose osam miliona evra.

Vučić će zatim prisustvovati i otvaranju Kliničkog centra Niš. U obnovu i izgradnju Kliničkog centra, koji će se prostirati na oko 45.000 kvadrata, uključujući i nabavku nove opreme uloženo je 50 miliona evra. Izgradnja Kliničkog centra je počela 1970. godine, a radovi su nastavljeni 2013. godine.

Pročitajte još: Šapić osnovcima oteo pare za sport!?

#Aleksandar Vučić

#Klinički centar Niš

#Poseta

'