AKTUELNO

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović je govoreći o izveštaju UN o Kosovu i Metohiji rekao da predstavnici međunarodne zajednice žele da se ne vidi, ono što se vidi i da se ne zna oni što svi znaju.

- Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres ima izveštaj koji mu dostavlja predstavnik generalnog sekretara koji živi u Prištini. Možda Gutereš to i ne vidi, ali onaj ko sedi u Prištini i ima obavezu da izveštava o dešavanjima na Kosovu i Metohiji, na teritoriji koja je i dalje pod međunarodnom upravom, bi morao da vidi - naveo je Odalović.

Prema njegovim rečima, mnogi su pokušali da tu temu sklone iz plenarnog zasedanja.

Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u dnevnom listu Politika, je ukazao na neuravnoteženost pristupa onih ljudi koji bi bili naodgovorniji da sprovode upravo Rezoluciju 1244.

- Kada po ko zna koji put čujete da oni pozivaju obe strane da nešto učine... Ceo izveštaj obiluje time da obe strane moraju ovo i ono, zna se koja strana šta treba da uradi. Priština mora da formira ZSO. Sa druge strane Rezolucija 1244, gde piše da je Kosovo deo Srbije, velike sile su to priznale kao nezavisnu državu. Sami su pogazili svoj potpis. To vidimo i na primeru Saveta Evrope, kada jednu nepriznatu zemlju guraju u SE preglasavanjem - navodi Bilbija.

Autor: