AKTUELNO

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil istakao je, prilikom posete Preševu, da Vašington u potpunosti podržava napore EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i naglasio da je za njega jedan od najvažnijih elemenata dogovora iz Ohrida obaveza Prištine da uspostavi Zajednicu srpskih opština.

Hil je, u izjavi novinarima, nakon sastanka sa gradonačelnikom Preševa Šćiprimom Arifijem, rekao da je pre dve nedelje još postojala zabrinutost da u Ohridu neće biti realizovane sve mogućnosti.

- Smatram da su se kao rezultat sastanaka u Ohridu pojavile pozitivne šanse, koje mogu pomoći procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije. Nije bilo lako za obe vlade, kako za Aljbina Kurtija, tako i za predsednika Aleksandra Vučića. To su bile veoma teške odluke. Mislim da je napravljen značajan napredak - naglasio je on.

Hil je istakao da je za njega jedan od najvažnijih elemenata dogovora iz Ohrida činjenica da Priština, u ispunjavanju svojih obaveza, mora da uspostavi ZSO, dodajući da ima i drugih stvari koje je Kosovo prihvatilo da uradi.

- Sve to će voditi ka boljim odnosima sa EU. Priština može to smatrati dogovorom sa Briselom. Isto tako i srpska strana. Ono što je dogovorio Vučić u vezi sa normalizacijom odnosa sa Kosovom vezano je za odnose Beograda sa Briselom - rekao je on.

Ništa nije dogovoreno dok nije implementirano

Hil je kazao da treba odati posebno priznanje Miroslavu Lajčaku i posebno visokom predstavniku za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Đuzepu Borelju, koji je proveo 12 sati na sastancima u Ohridu i pored brojnih obaveza u vezi sa Ukrajinom.

On je istakao i da ništa nije dogovoreno sve dok nije implementirano.

Naglasio je da SAD, iako nisu strana u dijalogu, sebe smatraju delom tog procesa i nastaviće da se u njemu angažuju.

Pozvao je građane da se ne žale zbog onoga što nije dogovoreno, već da sagledaju ono što može biti implementirano.

Naglasio je i da treba podržati ljude koji su doneli ove teške odluke.

U nastavku posete opštinama juga Srbije, Hil je danas razgovarao sa čelnicima lokalne samouprave u Preševu, a prethodno je ukazao na značaj primene manjinskih prava za sve etničke zajednice koje žive u Bujanovcu i Preševu.

Autor: