AKTUELNO

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Banjaluci, razgovarao je danas i sa direktorom i zaposlenima Inspektorata Republike Srpske o reformi inspekcijskog nadzora.

Ružić je naglasio da Srbija želi da učio od Srpske koja je pre 10 godina uspešno sprovela ovu reformu, a sve radi daljeg unapređenja efikasnosti inspekcijskih službi u Srbiji.

Ministar je istakao da do donošenja Zakona o inspekcijskom nadžoru u Srbiji nije sprovedena suštinska sveobuhvatna reforma inspekcijskog nadžora i da taj zakon predstavlja jedan od najvažnijih reformskih zakona koji je u proteklih nekoliko godina donet, saopštilo je resorno ministarstvo.

- Postigli smo bolju koordinaciju inspekcijskih organa, standardizaciju i ujednačavanje prakse - rekao je Ružić i naglasio da je taj zakon donet kako bi privreda mogla više da se razvija, a da se manje opterećuje posetama inspekcijskih službi.

- Zato je važno jačati savetodavnu ulogu inspekcija i dijalog između privrede i inspekcija - podvukao je on. S druge strane, kroz reformu inspekcijskog nadžora težimo da modernizacijom olakšamo posao, rekao je Ružić.

Ministarstvo radi na uspostavljanju jedinstvenog informacionog sistema - E inspektor, što će pomoći u radu inspekcija, jer u potpunosti podržava i zaokružuje sve njihove poslovne procese, kao što su: planiranje nadžora, upravljanje rizikom, vođenje registra predmeta i subjekata nadžora, priprema inspektora za nadžor, rad na terenu, digitalna arhiva, evidencije žalbi, analize podataka i izveštavanje.

Direktor Inspektorata Republike Srpske, Predrag Tomić, kazao je da je njihov informacioni sistem u upotrebi od 2010. godine i da su prezadovoljni rezultatima njegove primene.

#Banjaluka

#Branko Ružić

'