AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da očekuje da se nastavi proces povlačenja priznanja Kosova od strane brojnih zemalja.

On je kazao da je na marginama sednice ministarskog saveta zemalja Frankofonije u Parizu razgovarao sa predstavnicima zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost KiM i sa kojima su učvršćeni ti stavovi, ali i sa predstavnicima drugih zemalja koje su spremne da preispitaju svoje stavove.

- Razgovarao sam sa ministrima niza zemalja koje nisu priznale Kosovo i od njih sam dobio uveravanja da će ostati pri svom stavu. Razgovarao sam i sa ministrima zemalja koje preispituju svoje stavove vezano za odluke njihovih administracija koje su ranije priznale Kosovo, ali te informacije ćemo sačuvati za naše potrebe da bi smo onemogućili da druga strana radi u kontra smeru - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, situacija se promenila u korist Srbije.

-Postoji veliki broj zemalja, naročito posle onoga što se dešava u Kataloniji koja ide putem Kosova, odnosno jednostranih akata, i mnogi uviđaju da Kosovo ne može biti sui generis, odnosno slučaj za sebe, već da to postaje jedan presedan na koji se sada svi pozivaju, što može ugroziti teritorijalni integritet niza zemalja širom sveta - rekao je Dačić i dodao da će i narednih meseci nastaviti kontakte na tu temu.

On je dodao i da je Međunarodna organizacija Frankofonije, za Srbiju veoma važna, jer su njeni sastanci prilika za bilateralne susrete i učvršćivanje međunarodne spoljnopolitičke pozicije Srbije.

- U tom smislu sam iskoristio ovaj ministarski savet da razgovaram sa svojim kolegama ministrima o temama koje su za nas značajne, a najznačajnija je svakako tema Kosova - rekao je Dačić.

Kako je rekao, sledeće godine biće održan samit Frankofonije u Jermeniji, a očekuje se da će na njemu biti raspravljano o punopravnom članstvu Srbije u toj organizaciji.

Međunarodna organizacija Frankofonije okuplja 80 zemalja - stalnih i pridruženih članica, a Srbija u njoj ima status posmatrača.

#Ivica Dačić

#Kosovo

'