AKTUELNO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će na prvoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske biti predloženo imenovanje novih ministara umesto opozvanih, čime će biti kompletirana Vlada Republike Srpske.

"Vlada i u ovom trenutku funkcioniše potpuno nesmetano, ima kapacitet za odlučivanje i donošenje odluka. Vlada je usvojila sve programske dokumente i radi sve operativne poslove onako kako treba", rekao je Dodik.

Govoreći o Savetu ministara, Dodik je istakao da ukoliko u FBiH žele da rade zajedno sa predstavnicima Srpske, onda treba i da poštuju njenu ustavnu poziciju i prava, prenela je Srna.

Kako je naveo, važno jeda četiri ministra u Savetu ministara dolaze sa područa Republike Srpske.Dodik se dotakao i pitanja sankcija Ruskoj Federaciji, navodeći da je danas prava politika ostati neutralan u rusko-ukrajinskom sukobu, ne uvoditi sankcije Rusiji i ne svrstavati se zajedno sa Zapadom protiv bilo koga.

Ističe da Srpska posmatra sukob u Ukrajini kao rat dva naroda bliska Srbima, navodeći da je podvala Zapada želja da svi budu u jednom procesu opšteg napada na Rusiju.

"Ja kao predsednik moram da razmišljam na drugačiji način. Taj sukob će jednom biti istorijska sekvenca. Ono što je dominantno u našim odnosima je to da nismo imali nijedan problem sa Rusima. Rusija kao globalna sila ostaje strukturisana u okviru UN, ostaje članica Saveta bezbednosti i ako kažem: idemo da uvedemo sankcije Rusiji tada bismo došli u poziciju trajnog gubitka prijatelja", naglasio je Dodik.

Dodik je ocenio da je Rusija grešila jer je, kako je rekao, 40 godina Evropi jeftino prodavala energente, na bazi kojih se ona uspešno razvila i dodao da će se tek videti da li će EU opstati kao politička organizacija.Naglašava da Republika Srpska ima energetsku stabilnost, dovoljno električne energije i u perspektivi neće biti ugrožena po tim pitanjima, navodeći da nema nestašice nafte u RS niti ekonomskih, političkih izazova koji bi je ugrozili.

#Milorad Dodik

#Vlada Republike Srpske.