AKTUELNO

Dobro smo razumeli sve što je rekao Bakir Izetbegović, analizirali smo sve što je rečeno u tom kontekstu i preduzećemo mere u okviru naših nadležnosti, rekao je ministar Nebojša Stefanović, nakon sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

- Sve smo analizirali, sasvim dobro razumeli poruke i nismo to doživeli kao dobrosusedsku poruku - rekao je Stefanović novinarima, ali nije mogao da govori o konkretnim potezima.

To je prvi put da je jedan od najviših zvaničnika susedne države poručio da želi raspad naše zemlje, pojasnio je, te ponovio da je Izetbegović rekao da su njegova nadanja da će se to dogoditi.

Foto: Tanjug

Jako je loša takva poruka, ona je politička u svakom slučaju, i ne može se objasniti time da je to je to tehnički neizvodljivo, rekao je Stefanović.

Kad neko iznese takav stav, a što usložnjava situaciju u regionu, i pri tome su ugroženi interesi Srbije, ona je dužna da reaguje, poručio je.

Izjave Bakira Izetbegovića pokazuju, ponovio je, iskrenu nameru jednog od kljucnih nosilaca vlasti u BiH i šta je to što on želi, a mi ćemo preduzeti sve što je moguće i dozvoljeno, jer je reč o našoj bezbednosit.

- Srbija hoće da gradi mir i mi ćemo u dogovoru s drugim akterima u regionu pokušati da zajedno nađemo rešnje, jer želimo da ljudi koji žive ovde, ali i u drugim zemljama regiona, ne osećaju tenzije od političkih poteza - poručio je Stefanović, najavljujući da će i u tom smislu biti značajna poseta trojice članova bosanskog predsedništva početkom decembra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije danas najavio je da će teme sednice Saveta biti situacija u regionu sa posebnim osvrtom na BiH, razgovori u vezi sa KiM, kao i pitanje organizacije i reorganizacije naših bezbednosnih snaga.

Foto: Tanjug

Sednici koja se održava u zdanju na Andrićevom vencu, pored Vučića kao šefa države, prisustvuju i sekretar tog Saveta Nebojša Stefanović, direktor BIA Bratislav Gašić, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, ministarka pravde Nela Kuburović, načelnik generalštaba VS general Ljibiša Diković, ministar odbrane Aleksandar Vulin...

#Bezbednost

#Savet

'