AKTUELNO

Glavni i odgovorni urednik portala „Embargo“ Predrag Jeremić smatra da će Srbija biti izložena brojnim političkim pritiscima, a možda i nekoj vrsti sankcija.

O aktuelnim političkim temama gostujući u Jutarnjem programu TV Pink govorio je i Rade Dragović, novinar "Večernjih novosti".

- Srbija traži svoj put u međunarodnim odnosima, sigurno korača. Neshavtljivo je zašto nekome smeta to što mi idemo i ka istoku i ka zapadu. Zapadne diplomate su navikle da prekorače manir diplomatskog i da se ponašaju kabadahijski, neko ih je navikao na to. Srbija može da očekuje i neku vrstu sankcija, pored političkih pritsaka. Oni koji se odupiru ultimatumu Amerikanaca duže će trajati, od onih koji se ispunjavaju sve zahteve – naveo je Jeremić.

Foto: Printscreen

Govoreći o radu Haškog tribunala, on naglasio da je zabrinjavajuće to što se činovnici tog suda mešaju u privatni život osuđenika koji su odležali svoje kazne i to, po ti0m politički skrojenim presudama, poput generala Lazarevića.

- To je vrhunsko licemerje, koje pokazuje da je sve osmišljeno samo sa jednim ciljem da se Srbi porikažu kao genocidni narod. Reč je o specijalnoj vrsti rata nad Srbima – ocenio je Jeremić.

Novinar Večernjih novosti Rade Dragović je takođe smatra da Haški tribunal od samog osnivanja ima političku ulogu.

Foto: Printscreen

- Dok pada zavesa na rad Haškog tribunala mi u Srbiji imamo prilično jasan stav o njegovom učinku. Pored tih brojnih, ogrominih, surovih godina zatvora izrečenih optuženicima iz Srbije, izuzetno jak utisak ostavlja i sudbina brojnih Srba koji su tamo okončali život. Veliko je pitanje, i u slučaju Ratka Mladića, njihove zdravstvene zaštite. Očigledno je da tamo nemaju adekvatne uslove za lečenje – rekao je on.

Dragović je podvukao da bi u slučaju Ratka Mladića trebalo da se uključi domaća i svetska javnost kako bi mu se obezbedilo pravo na lečenje.

#Predrag Jeremić

'