AKTUELNO

Gosti voditeljke verice Bradić komentarišu najaktuelnije teme u Srbiji i svetu.

Gosti Verice Bradić ove nedelje su: Nebojša Čović, bivši potpredsednik Vlade Srbije, glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J.Vučićević, reditelj Dragoslav Bokan i Milorad Stupar, general u penziji.

Podsetimo, gledaoci u toku emisije mogli su da glasaju za predloge na fejsbuk stranici Hit tvit i na tviter nalogu. Takođe, gledaoci u toku emisije imali su priliku da se uključe i glasaju i uživo u emisiji.

Pobednički predlog, bio je predlog broj jedan.

TEMA BROJ JEDAN - ROK ZA TABLICE

Čović navodi da je dobro što Vučić ide u Brisel, jer smo davno naučili lekciju koja kaže da, ukoliko neko izostane sa sastanka, ispada da "beži".

- Stalna Kurtijeva priča, i priča gospođe Osmani o reciprocitetu je nemoguća. Oni bi da, deo naše teritorije stave u istu ravan, što je nemoguće. Ne vidim optimizam. Sada su tablice, ranije su bile takse... Ako se napravi odlaganje na pet ili na deset meseci, to je kao flaster na ranu koja je već pod gangrenom - rekao je Čović.

Foto: TV Pink Printscreen

Oni koji su glavni mentori ponašanja Prištine, ne mogu da ih dovedu u red, dodao je on.

- Mi nikada nećemo priznati nezavisnosti KiM. Da li direktno, indirektno, prećutno... kako se već spinuje ta priča. To je bilo nasilništvo i 1999. i nakon. Sada im se sve kao bumerang vraća sa Ukrajinom - dodao je Čović.

Stupar ističe da su stvari na KiM jasne, i da je general KFOR-a odgovoran za bezbednost svih građana na KiM.

- Često puta je KFOR odigrao svoju ulogu, pružio mir, ali njihov zadatak je isto bio takav da razoruža OVK, a to nije uradio. Sada se radi na formiranju kosovske vojske... Sukob mogu da izazovu snage MUP-a bezbednosne snage Kosova. ROSU se sada nalazi na 4 baze, a zašto... Niko ne zna. Vojska se često prefarba, i osposobi da budu snage MUP-a. Sukob je moguć kada vi ljudima koji žele da žive na svome, ne ugrožavajući nikoga, počnete da oduzimate imovinu. Otpor srpskog stanovništva na Severu KiM je dokaz da će oni opstati na svome. To je njihova odluka, kao i odluka vrhovnog komandanta koji je to naredio i dodao na nema Progona, Oluje, Bljeska i ostalog - priča Stupar.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, naši generali na KiM, imaju dozvolu vrhovnog komandanta, i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da reaguju na provokacije Prištine.

- Njima je u interesu da naprave državu - dodao je Stupar.

Bokan navodi da Vučić sutra ide u Brisel, ali u okviru iste društveno-političke igre koju sprovodimo godinama, međutim, od kada je Kurti obznanio da ukida rezultate Briselskog sporazuma, Vučić je tada, kako kaže Bokan, skinuo diplomatski osmeh sa lica.

- On govori jezikom bližem realnosti, jer više nema strateški prostor. Promenio je ritam i pravac delovanja. Mnogo će lakše srpska zajednica sve da razume. Do sada je bio problem dve istovremene stvari. Između čekića i nakovnja, oni koji su protivnici Srbije i Vučića, oni neprestano ponavljaju spašavanje naroda, pa onda oni govore o nekom spašavanju Srba na KiM...Ne razumejući diplomatiju koju je Srbija vodila - rekao je Bokan, pa nastavio:

- Kurti je Nemački čovek, a sada gubi Ameriku - kaže Bokan.

Foto: TV Pink Printscreen

Vučićević, govoreći o situaciji na KiM kaže da je u pitanju široki specijalni rat protiv Srbije i Vučića koji ne nesporni lider države, koja je konačno, u pravom smislu te reči, "država".

- Vučić je danas rekao dve važne poruke, a to je da će Srbija uvek biti uz svoj narod, a ako drugi budu hteli rat, mi ćemo braniti narod. Ni radimo na miru decenijama, a neko nam nameće rat. Za ljubav je potrebno dvoje, a za rat jedno. Vidite, u tom specijalnom ratu ništa nije slučajno... Videli smo utakmicu Partizana... Transparent. Taj Džoni Vušović je iz Paname, Zvicerov čovek, na poternici. On iz paname šalje kriptovanu poruku vođama navijača, da prestanu da navijaju i da viču "Vučiću pede*u" - rekao je Vučević.

Šta se desi posle, dođu funkcioneri Partizana i kažu da je sve bilo sjajno. Je l' se danas iko oglasio iz tog sveta? To je postalo kul i super? Da se štite koljači, narko dilere, i onda se to, u tim medijima koje pominjemo, to se koristi, i govori da je to demokratija. Kako niko ne kaže da je strašno to što se dešava na utakmicama? - nastavio je Vučićević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je istakao, pomenuti transparent se odnosi na Francusku, koja je nama pomogla da rešimo poruke sa Skaja, pomoću čega smo, dodaje, dobili brojne dokaze protiv ove kriminalne grupe.

- Ispostaviće se jednog dana, kada niko od nas ne bude živ... Da je Briselski sporazum jako dobar, jer smo kupili 10 godina... - priča Vučević.

TEMA BROJ DVA - RAKETIRANJE POLJSKE

Stupar ističe da se uvek tražio povod sa sukob još od Drugog svetskog rata.

- Interes odlučuje u ponašanju ovde. Kakav bi bio interes Rusije da gađa Poljsku? Njihove baze su selektivne... Radi se o sistemu S 300 on je namenjen za dejstvo zemlja-vazduh. Ako je gađan vazdušni cilj, onda je to moralo nešto uništiti... Imate i rakete zemlja-zemlja... Po mojoj proceni je to sa teriotirje Ukrajine, u cilju uznemiravanja i prikazivanja loše strane Ruskih dejstava u cilju neprofesionalizma - dodao je Stupar.

Foto: TV Pink Printscreen

Čović dodaje da deli mišljenje generala Stpara.

- Vi možete rakete da preusmerite, koliko vam treba, da napravite incident. odmah su reagovale Baltičke zemlje, pripremljene zahtevima... Zašto, jer se sprema intenzivna ruska ofanziva, kojom će se brzo završiti rat. Dobro je što je na ovu temu razgovarano, i što nisu ušli u ovu pokvarenu šemu - priča Čović.

Bokan kaže da je ovo prvi put da je Amerika rekla da Ukrajina laže.

- To su dve stvari koje Amerikanci zameraju Ukrajini. Oni su samo hteli d aokončaju rat, i za to su kažnjeni, a drugi razlog je taj što ne slušaju američke zahteve. Mi smo sada dobili svest o tome da Ukrajina laže - objasnio je Bokan.

Foto: TV Pink Printscreen

Vučićević dodaje da nema šanse, šta god da se desilo da NATo kaže nešto, zbog čega bi želeli da uđu u rat sa Rusijom, jer zna da bi taj rat njih najviše koštao. Ne treba, dodaje, verovati u mogućnost nekog velikog sukoba.

- U slučaju tok sukoba, tu ne bi bila jedna ili dve zemlje, već ceo svet - kaže on.

Većini političara sveta, trenutno ne odgovara i da se desi rat na Zapadnom Balkanu, nastavlja Vučićević.

Govoreći o potencijalnom rešenju povodom situacije na KiM, Vučićević ističe da ako neko na Zapadu odluči da zaista pritisne Prištinu, biće rešenja, i naći se se neko rešenje.

- Odložiće se problem na taj način... Kurtijeva odluka da se Srbima otimaju automobili, imovina... On je hteo i da uvodi vize... Pa da Priština odlučuje, to je dokaz da je on ludo bezobrazan, i huškaju ga ovi sa Zapada - naveo je Vučićević.

Foto: TV Pink Printscreen

PREDLOG BROJ TRI - MALTRETIRANJE NASTAVNIKA

Bokan kaže da su razlike u kaznama koje se primenjuju u školama nekada i sada, znatno drugačije.

- Ti koji maltretiraju sutra mogu da budu zastupnici nastavnika... Nema tu ovo ono, nego se isključi iz škole. Na tom primeru se gradi sistem. Dokle god kazne budu mlitave, ove stvari će se dešavati. Tako se gradi sistem vrednosti - rekao je Bokan.

Kako je dodao, i ovaj slučaj uključio je komentare opozicije, dodajući da ti ''nesrećnici'' čekaju prvo da vide šta će uraditi vlast i država, a onda kreću u kontru. Nema primera gde će oni da se slože sa bilo čim. Jedina sreća je, dodaje, ta, što normalan čovek ne može da opravda bilo šta slično ovome.

Čović dodaje da ceo sistem obrazovanja jeste relativizan bolonjom.

- Vaspitno je skinuto sa dnevnog reda, samo imamo obrazovni sistem. Da se ovo desilo nekada, ranije, taj učenik b bio izbačen iz škole, i upitno bi bilo da li bi mogao da upiše novu školu.

Kako kaže, ovakav trend je zastupljen u celom svetu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Imali smo svež primer u Pirotu, gde su roditelji rekli da je njihov sin naškodio sebi... Učionica treba da bude sigurno mesto, gde će neko da vam usadi znanje. Mi sada ovakve stvari imamo i u osnovnoj školi. Ova čuda, ne mogu da uđu u učionicu, i ne treba da uđu. Preko ovoga, imamo digiralno nasilje. Oni su to slikali, snimili, prebacili... Pogledajte to međuučeničko nasilje. Roditelji neće da dolaze, da razgovaraju o tome... Mora da se uvede zakon, kao da je to napad na službeno lice - kaže Čović.

Stupar podržava predlog da nastavnici dobiju status službenog lica.

- Imate formalni autoritet, ali i onaj stvarni, koji se stiče među đacima, roditeljima, stvarnim autoritetom. Oni se dokazuju između sebe, pa onda idu na nastavnike, pa roditelje. Bitan je i segment ko nam vaspitava decu. Jer kada imate stvaran autoritet vas đaci neće maltretirati... Čuo sam da je ova nastavnica jedna od najvoljih u toj školi, ali očigledno je greška u sistemu - priča Stupar.

Foto: TV Pink Printscreen

Najveći problem je u porodicama, dodao je Vučević, navodeći da, da je njegov sin ovako nešto uradio, izbacio bi ga iz škole i iz Srbije.

- Ja sam izbačen iz škole jer sam se pobio, iako sam bio odličan đak. Neke stvari moraju da se znaju, zakon i red moraju da se znaju. U pravu je Čović i Bokan... Reakcija ministra Ružića "da će možda biti izbačeni" je mlaka. Ovo mora da se saseče - priča Vučićević.

Foto: TV Pink Printscreen

I gledaoci i gosti, izglasali su prvi predlog, koji se tiče Kosova i Metohije.

Autor: