AKTUELNO

Za sutra najavljen "najmasovniji protest srpskog naroda na KiM".

U opštini Zvečan u podne je počeo sastanak srpskih političkih predstavnika sa severa KiM s predstavnicima svih kosovskih institucija na severu, na kome će se razmatrati predlog Srpske liste da napuste sve kosovske institucije zbog toga što Priština krši Briselski sporazum.

Na sastanak su došli čelnici Srpske liste i sve četiri opštine sa severa - Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, piše Tanjug.

Oni će se posle sastanka obratiti medijima, koji su se u velikoj meri okupili ispred zgrade opštine.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić je jutros izjavio Tanjugu da će u nedelju Srbi sa severa održati u Severnoj Mitrovici najmasovniji protest srpskog naroda na KiM.

- Mogu da potvrdim da su i naši građani i svi koji su deo tih institucija nakon devet godina podvukli crtu i rekli - ovo je više nepodnošljivo, Priština gazi sve potpisan sporazume bez ikakavih konsevenkci iz međunarodne zajednice. Nekad smo imali anemična saopštenja, a danas već imamo i ćutanje, što oni to tumače kao odobravanje - rekao je Simić.

Kaže da Srbi sa severa žele da se sačuvaju mir i budućnost za pokolenja koja dolaze za naš narod na ovim prostorima.

- I u tom smislu ćemo učiniti sve da sačuvamo i mir i Srbe na prostoru KiM. Nijedna naša odluka neće biti ishitrena i neće voditi u avanturizam, ali će svaka naša odluka biti jedinstvena i poslaće jasan signal i poruku i Prištini i međunarodnoj zajednici, da Srbi neće nemo posmatrati kako se razvlašćuju i kako Aljbin Kurti kadrira i smenjuje časne i poštene ljude poput Nenada Ðurića, i kako se gaze svi potpisani sporazumi i Priština silom pokušava da rešava otvorena pitanja u dijalogu - naglasio je Simić.

Autor: