AKTUELNO

Ambasador Srbije u Americi Marko Đurić, rekao je za TV PINK da nema potrebu da izgovara teške reči na račun Aljbina Kurtija, dodajući da onim što čini on sam sebi kao i ljudima koje predstavlja, pravi problem.

Đurić je rekao da smatra dan je izuzetno značajno što je državni sekretar SAD, gospodin Blinken, pozvao na obustavaljanje ovakve štetne odluke.

- To su stvari koje ranije nisu bile zamislive. Ranije su imali blanko podršku za svoja delovanja. Danas mnogi kritikuju Kurtija, da je uspeo da odgurne od sebe čak i tradicionalne podržavaoce – rekao je Đurić.

Kako kaže, Kurti i njegova vlada su izgubili monopol na dobre odnose sa SAD i sa zapadom.

Foto: TV Pink Printscreen

- Srbija snažnim i ozbiljnim argumentima, kao i kredibilnim ponašanjem prethodnih godina, uspela je da izgradi pozitivnu sliku o sebi. Predsednik Vučić šalje poruku da želi mir i stabilnost u regionu, i to potrepljuje delima, a sa druge strane imamo ljude poput Kurtija, koji je doslovce balkanski „palikuća“ – rekao je Đurić.

Đurić je rekao da Kurti apeluje na anti američke sentimente među Albancima na KiM.

- Ono što je za nas bitno jeste kako se mi postavljamo. Rekao bih da postoje dve ključne činjenice za snagu naše pozicije. Jedna je snaga i čvrstina i odlučnost naših ljudi na KiM, koji su rešeni da, suočeni sa najdirektnijim ekgistencijalnim ugrožavanjem, da se bore za svoje pozicije i svoju državu – rekao je Đurić.

Kako kaže, drugi suštinski element jeste da i Kurti i svi ostali znaju da imaju posla danas sa jednom drugačijom Srbijom.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi smo danas zemlja koja je neuporedivo jača od one prethodne. Mi nismo lobirali, nismo imali svoj glas i pravi način predstavljanja u najmoćnijim silama sveta, a danas se njen glas čuje tamo gde se donose i najvažnije odluke – rekao je Đurić.

On je rekao da ga nikada ništa neće sprečiti da se bori za srpske interese gde god da živi i radi.

- I danas sam u kontaktu sa svim predstavnicima Srba na KiM. Vodio sam osam godina pregovarački tim i uspeli smo da očuvamo mir tamo i da unesemo velika ulaganja u te sredine – rekao je Đurić.

Autor: