AKTUELNO

Od sutra stupaju na snagu nove mere za preregistraciju vozila koje je u petak donela Priština. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za Javni servis da ta odluka nije legitimna, kao i da nije u skladu sa sporazumima koji su doneti.

Poručuje i da međunarodna zajednica mora da reaguje. Mi smo videli saopštenja i od strane Vašingtona i od strane Brisela, ali moramo da vidimo i konkretnu akciju i konkretna dela, naglašava Petković.

Petar Petković ističe da je odluka Aljbina Kurtija o preregistraciji protivpravna, nelegalna i nasilna.

"Ona podrazumeva da Srbi koji imaju KM registarske tablice sada treba da preregistruju svoja vozila na takozvane RKS tablice. To je apsolutno u suprotnosti sa svim sporazumima koje smo dogovarali i 2011. i 2016. godine", navodi Petković.

Ukazao je da Srbi na Kosovu i Metohiji, prvenstveno na severu, ne žele druge tablice.

"To su tablice koje izdaje Republika Srbija, ne žele druge tablice zato što Kurti, ali i oni koji podržavaju takozvano nezavisno Kosovo moraju da razumeju da Srbi na Kosovu i Metohiji se osećaju građanima Republike Srbije i niko nema pravo da ukida naše srpske tablice, jer je zapravo pravi cilj i naum Aljbina Kurtija da istisne postojanje države Srbije sa prostora Kosova i Metohije, a krajnji cilj proterivanje našeg naroda", naglasio je Petković i dodao da Srbi to neće prihvatiti.

Petković ističe da je za nas ta odluka apsolutno neprihvatljiva, kao i da se ona menja samo u smislu određenih faza koje uvodi Kurti, ali da u suštini sve ostaje isto.

"On želi da do 21. aprila sledeće godine u potpunosti ukine KM tablice i da krene sa konfiskacijom vozila, dakle privatne imovine onih koji ne preregistruju onako kako je zamislio Aljbin Kurti", dodaje Petković.

Direktor Kancelarije za KiM Petković je poručio da Srbi to neće prihvatiti i da su oni to jasno istakli prošle nedelje na sastanku sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da ne prihvataju takvu odluku, kao i da će se mirnim i demokratskim sredstvima boriti protiv takve odluke.

"Ništa ne dolazi iz Prištine, a da je dobro za srpski narod"

Na pitanje može li narednih sati doći do promene odluke, Petković kaže da ništa ne dolazi iz Prištine, a da je dobro za srpski narod.

"Ideja Aljbina Kurtija je da zastraši srpski narod, da prvo krene sa nekakvim opomenama, a zatim i sa novčanim kažnjavanjem", dodaje on.

Srpska lista je, ističe Petković, poručila da će izricanje prve novčane kazne biti povod za reagovanje srpskog naroda.

"Da krene sa novčanim kažnjavanjem tako što će svakog dana da naplaćuje 150 evra zbog toga što Srbi imaju KM tablice je apsoluno neprihvatljivo. Tih 150 evra je značajan novac i ovde u centralnoj Srbiji gde su prosečne plate 660 evra, a da ne govorim koliko je to značajan novac na KiM gde su prosečne plate oko 350 evra", rekao je Petković.

"Nije tačno da je ova odluka u skladu sa sporazumima"

Vašington je nakon odluke naveo da je razočaran, a Brisel i dalje veruje da će doći do promene.

"S jedne strane i Evropska unija i SAD govore o tome kako je ta odluka koju donosi Kurti legalna i u skladu sa sporazumom, ali zapravo ono što ne valja je samo kratak rok koji je ostavljen. Naravno, Zapad to radi iz svojih interesa. Mogli smo da čujemo i da kažu da ne treba manje bitna pitanja da opterećuju i dovode u pitanje ona mnogo značajnija pitanja", navodi Petković i dodaje:

"Nije tačno da je ova odluka legitimna i nije tačno da je ova odluka u skladu sa sporazumima koji su doneti. Neka iz EU dobro pročitaju dogovor o finalizaciji sprovođenja sporazuma o slobodi kretanja iz 2016. godine kada se pozivaju na taj sporazum, reč je o tački 4 gde se jasno govori o procesu preregistracije u perodu od 12 meseci, na koji se sada poziva EU, ali oni ne govore ono što tamo piše, već ono što njima odgovara".

Petković je obasnio je da u toj tački piše da će se proces preregistraciji odvijati tako što treba KM i ostale tablice da budu preregistovane na KS statusno neutralne, Unmikove tablice.

"Šta se desilo? 2020. godine Priština je ukinula jednostrano pre roka statusno neutralne tablice pa se niko nije bunio, niko sem Beograda o tome nije govorio i upozoravao gde nas sve to vodi. Ako hoćemo da se držimo sporazuma, a jedino možemo da se držimo sporazuma, moraju da vrate statusno neutralne tablice", poručuje Petković.

Ističe da kada su to u Briselu rekli Aljbinu Kurtiju, njega je više povredilo što tražimo povratak statusno neutralnih tablica nego da ostanu KM tablice.

"Zato što on ne želi statusnu neutralnost za prostor Kosova i Metohije", naglašava Petković.

"Svi se prave ludi i niko ne govori da je prekršen sporazum"

Poručuje da će odgovor Beograda biti jasan i odlučan.

"Nikada nećemo dozvoliti da se dese Oluja i pogrom, tražićemo rešenja, ići ćemo u pravcu pronalaženja kompromisnog rešenja, ali ovde sada više stvari ne zavise od nas. Po pitanju tablica mi se ni milimetar nismo pomerili, zato što to Kurti neće i zato što želi da istisne postojanje države Srbije sa prostora Kosova i Metohije", navodi Petković.

Svi se prave ludi kada Aljbin Kurti to radi i niko ne govori da je prekršen sporazum, ali da ćemo se mi boriti za naš narod.

"Ideja je da se zapravo tihom okupacijom osvoji sever od strane Prištine i da se tako protera srpski narod, to nećemo prihvatiti", ističe Petković.

Ukazao je da se sve vreme vode razgovori i da Beograd ulaže ogroman diplomatski napor kako bi oni koji mogu da izvrše pritisak na Prištinu to i činili.

"Mi smo videli saopštenja i od strane Vašingtona i od strane Brisela, ali moramo da vidimo i konkretnu akciju i konkretna dela", zaključuje Petković.

Autor: