AKTUELNO

U studiju TV PINK su bili, Zoran Anđelković, bivši predsednik Izvršnog veća AP KiM, Dragoslav Bokan, reditelj, kao i Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu.

Gledaoci su u toku emisije mogli da glasaju za predloge na fejsbuk stranici Hit tvit i na tviter nalogu.

Takođe, gledaoci u toku emisije mogli da se uključe i glasaju i uživo u emisiji.

Predlog broj 1. NOVA VLADA osvojio je najviše glasova gledalaca.

PREDLOG BROJ 1 - Nova vlada

Obradović je rekao da ovu Vladu vidi kao potrebu za užom specijalizacijom rada, gde će resorni ministri imati više mogućnosti da se posvete svom poslu.

- Očekujem od ove Vlade da potvrdi stratešku poziciju Srbije i da bude imuna na narative koji pokušavaju da zamagle srpske nacionalne interese - rekao je Obradović.

Kako kaže, Vlada u ovom trenutku ima stabilnu većinu i dodaje da je bitno da je došlo do provetravanja.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, region može da uči od Srbije, kada je u pitanju sklad i odabir ličnosti za Vladu. Dodaje da ona nastoji da ima jedno široko društveno jedinstvo i koncenzus.

- Jasno se šalje poruka da je Srbija ta koja želi da gradi mostove i ne robuje stereotipima - rekao je Obradović.

Bokan je rekao da je iza nas 31 godina međunarodnog iskustva, iskustva kritika sa više strana i dodaje da je rezultat svega toga sve profilisaniji način na koji se bira svaki pojedini član Vlade.

Foto: TV Pink Printscreen

- Možemo da pričamo šta hoćemo, ali mi koji nismo deo državne administracije možemo da kažemo kao mi to vidimo. Država mora da se brani, a njena odbrana ne može da bude samo finim i demokratskim metodama. Mi smo uspeli da uđemo u krug suverenih država, imamo predsednika koji odlično barata elementima, šta mora a šta ne mora da da - rekao je Bokan.

Bokan je rekao da imamo Vladu kod koje je glavni slogan Srbija, na prvom mestu.

- Ovo je rezultat iskustva i osećaja za perspektivu - rekao je Bokan.

Bokan je rekao da su strast i mržnja loš partner, dodaje da oni koji se time bave, da se njima sužava perspektiva.

Anđelković je rekao da je degutantno pričati o tome da li je Vlada prozapadna, proruska, to treba da bude, kako kaže, Vlada Srbije.

Kako kaže, najveći problem će biti to što nas tek čeka kriza u energetici, dodaje da je to jedno od ključnih pitanja.

Foto: TV Pink Printscreen

- Zato je bitno što smo dobili jednog ozbiljnog ministra na tom polju. Ovu zimu smo obezbedili, sada moramo da se obezbedimo i za sledeću - rekao je Anđelković.

Kako kaže, druga stvar, drugi pritisak biće po pitanju Kosova i Metohije.

- Pored svega toga moramo da živimo i radimo i da otvarano nova radna mesta - rekao je Anđelković.

PREDLOG BROJ 2 - Bitka za tablice

Bokan je rekao da se zemlje Kvinte više ne nalaze u idealnoj poziciji, kako je to bilo u uni polarnom svetu.

- Mnoge stvari im ne idu po volji, sada moraju da budu malo oprezniji i realniji - rekao je Bokan.

Kako dodaje, Evropa je zbunjena i vidi da nema više nikakve instrumente da natera Kurtija na nešto što bi i ličimo na dijalog. Kako kaže, realnost se polako sudara sa virtuelnom realnošću.

- Zemlje Kvinte shvataju da nemaju rešenje, oni i dalje drže rukovodioce sa KiM kao privilegovane, i onemogućavaju evropske države da ih kazne - rekao je Bokan.

Foto: TV Pink Printscreen

Anđelković je rekao da oni žele da kažu da se bore protiv bandita, a ne protiv Srba na severu Kosova.

- Očigledno je da Kurti ima podršku za ovo što radi. Tablice su pitanje statusa Srba u srpskoj pokrajini - rekao je Anđelković.

Kako kaže, to je sve pokušaj onoga što Kurti pokušava od 24. februara, pokušavajući, kako kaže, da sebe predstavi kao malog Zelenskog, a Srbiju kao malu Rusiju.

- Najgore je što on za to ima dobru podršku sa zapada - rekao je Anđelković.

Obradović je rekao da ulazimo u opasan trenutak, gde jedna tehnička stvar postaje bezbednostna, sa potencijalom da napravi jaz između Srba koji žive južno i severno od Ibra.

Foto: TV Pink Printscreen

- Uopšte više nije pitanje koje je vreme u pitanju, jasno je kao dan da oni od početka godine pokušavaju na različite načine, gde nije važno šta je na stolu, već je bitno samo da se napravi neki konflikt - rekao je Obradović.

Kako kaže, u ovom trenutku strateškog strpljenja Srbije, vidimo da naša strategija daje rezultate. Dodaje da prvi put posle toliko godina nema optužbi na račun zvaničnog Beograda.

- Ne očekujem da će se početi sa kaznama, ali očekujem da će biti provokacija - rekao je Obradović.

Kako kaže, veruje da kosovski Albanci treba da prepoznaju da Kurti radi i protiv njihovih interesa, ne samo protiv srpskih.

PREDLOG BROJ 3 - Fon der Lajen

Bokan je, komentarišući ovaj predlog, rekao da je Ursula jedno mitološko političko čudovište.

- Ona je od samog početka jedina žena ministar, visoki državni službenik u vladi Angele Merkel, koja je sve vreme bila ministar - rekao je Bokan.

Kako kaže, ona je žena sa korenima i majka sedmoro dece. Ona nije, dodaje, bilo kakav službenik, ona je prva žena ministar odbrane u Nemačkoj.

- Ona je prekrivena jednom ležernošću i pokušava da sa Srbijom napravi neki dogovor, i ako je nešto uspela da uradi, uspela je sa tim prilogom Srbiji u energetskom sektoru - rekao je Bokan.

Kako kaže, ona je proizvod EU, ona je od malena radila na tome.

Anđelković je rekao da EU ima dosta projekata koje finansira u Srbiji, ali to je jedna strana medalje. Dodaje da ne možemo zbog para da se odreknemo svojih državnih interesa.

Obradović je rekao da je ova poseta dobar pokazatelj da je Srbija ne evropskom putu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ni jedna vlada od 2000. godine se nije odrekla evropskog puta - rekao je Obradović.

Kako kaže, mi vodimo pristupne pregovore. Dodaje da mi dobijamo očekivanja i apele da treba da se odredimo po pitanju Rusije, ali kako kaže, niko nam nije pretio odlaskom fabrika.

- Naša privreda je postala konkurentnija. Imamo pogodnosti i dostupnost evropskog tržišta i to moramo da čuvamo. Bez obzira kada ćemo postati članica EU, bitno je da koristimo pristupne fondove - rekao je Obradović.

- Nadam se da SRbija neće zameniti Rusiju Kinom, ona ne prestavlja globalnog lidera koji nam može garantovati zaštitu - rekao je Obradović.

GLASANJE GLEDALACA:

- Željko je glasao za predlog broj 1. Kako kaže, preuzeti odgovornost za sebe, kada trpimo najveće pritiske, izuzetna hrabrost.

- Nenad iz Novog Sada je glasao za predlog broj 1.

- Ilija je takođe glasao za predlog broj 1.

Bokan je glasao za predlog broj 2.

Obradović je glasao za predlog broj 3. dok je Anđelković glasao za predlog broj 1.

Autor: