AKTUELNO

Poruka zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Hojta Brajana Jia ključna je tema u medijima i danas.

Osvrnuvši se na pisanja medija da Amerika pojačava pritisak na Srbiju, tražeći raskid bliske saradnje sa Rusijom, novinar Jakša Šćekić je ocenio da spoljnu politiku treba voditi glavom, a ne srcem.

Šćekić je gostujući na TV Pink podsetio da je uvek kada je Srbija vodila spoljnu politiku srcem, rezultat bio nepovoljan za zemlju.

- Nije prvi put da Hojt Li donosi takvu poruku. Međutim, kada pogledate širu sliku u centralno - istočnoj Evropi sve je jasnije.

Foto: Printscreen

Orban je jako dobar sa Putinom, Poljska stoji loše sa Putinom, obe zemlje loša stoje sa Briselom. Slovačko rukovodstvo je potpisalo deklaraciju o jačanju saradnje sa Briselom, Slovneci i Austrija su se priključili.Hrvatska predsednica je imala uspešnu posetu Rusiji. Situacija prilično šarenolila i jasno je da će se oko Srbije lomiti koplja između Rusije i zapada - objasnio je Šćekić.

On je mišljenja da je najbolji odgovor Srbije na poruku američkog zvaničnika otvaranje i zatvaranje što većg broja poglavlja.

- Bojim se da će se uslovi za ulazak u EU pooštravati. Srbija nije baš ispunila baš sve uslove kada je reč o vladavini prava i jednakosti - primetio je Šćekić.

Prema njegovom mišljenju, za pristup Srbije EU biće bitnija vladavina prava i nezavisno sudstvo nego odnosi Beograda i Prištine.

- Mislim da je EU sve jasno što se tiče tog odnosa, videli su da taj balkanski lonac više ne može da iskipi i prelije - naveo je Šćekić i dodao da Srbija, ako je njeno strateško opredeljenje ka EU, to mora delima da pokaže.

Govoreći o situaciji na političkoj sceni Srbije, on je ocenio da će datum izbora i da li će oni biti vanredni zavisiti od međunarodnih pritisaka, istraživanja javnog mnjenja, ali to toga da li će istovremeno biti održani i izbori u Beogradu.

- Lično nisam pobornik koalicionih vlada, mislim da su koalicije skupe. Politička elita koja vodi vladu me podseća na one ljude koji Nijagarine vodopade na žici, sa šipkom u ruci i balansiraju. Sve što je veliko i glomazno teško je harmonizovati - ocenio je Šćekić.

#Hojt Brajan Ji

#Jakša Šćekić

'