AKTUELNO

Srpska štampa piše da će od 1. novembra albanska vlast u Prištini hapsiti Srbe i da će oduzimati automobile ukoliko se ne izvrši preregistracija vozila na RSK tablice. Srbi sa KiM su poručili da će pružiti otpor ukoliko bi prištinske vlasti, po naređenju Aljbina Kurtija, krenule na njih.

Milan Dobromirović, urednik političke rubrike u Informeru, rekao je da je mišljena da će Kurti na kraju morati da popusti, jer je to zahtev sem Amerike zahtev EU i Kvinte.

- On pravi tu strategiju. Što je rekao predsednik postoje dva plana da upadnu na sever KiM i da na licu mesta sprovedu tu kontrolu tablica... Verovatno će skidati tablice i na licu mesta će ponuditi neki papir i ukoliko to odbiju oduzimaće im se kola. Što je rekao predsednik ideja je i da oni sa srtpskim tablicama koji pređu prelaze Jarinje i Brnjak da više nikada ne mogu da se vrate sa tim tablicama - rekao je Dobromirović i dodao:

- Da će opet biti naterani da preregistruju vozila.

Foto: TV Pink Printscreen

Dobromirović je uveren da će Amerikanci uspeti da nagovore Kurtija da to odloži na deset meseci, ali da ni to nije rešenje, jer će ponovo naći u sličnoj situaciji i ponovo pričati o ovome.

Dragan Vujičić, novinar Večernjih novosti, rekao je da novog 17. marta, popout onog 2004. godine, neće biti.

- Naravno da neće biti. Ne dolazi u obzir nikakva predaja. Dolazi u obzir samo razgovor, samo dijalog. Svi primećuju da Kurti hoće da bude Zelenski. Zelenski na Balkanu nije potreban. Takav politički lider ne treba nikome. Ako ste pogledali i volju birača u Crnoj Gori, i u BiH, nikome nije do Zelenskog, niti do zaoštravanja, sem ovog čoveka iz Prištine - rekao je Vujičić i dodao da su Srbi taoci jednog maltretiranja.

Vujičić je konstatovao da ne zna da li bi neko ovo trpeo poput Francuza, Nemaca... ili nekih demokratskih država da im se ovako nešto dogodi.

- Svaku dlaku sa glave Srbima na KiM moramo da branimo - rekao je Vujičić.

#Dragan Vujičić

#Kim

#Milan Dobromirović