AKTUELNO

Ministri odbrane Srbije i Rusije Aleksandar Vulin i Sergej Šojgu posetili su danas Hram Svetog Save gde su razgovarali sa patrijarhom Irinejom, a Šojgu je simbolično ugradio segment u kompoziciju mozaika koji će biti deo budućeg živopisa Hrama.

Ministre je pred vratima Hrama dočekao patrijarh Irinej, ali i mališani u narodnim nošnjama koji su im kao tradicionalnu srpsku dobrodošlicu ponudili pogaču i so.

Šojgu je zatim u jedan od mozaika ugradio deo koji će predstavljati simboličan podsetnik na njegovu posetu. Vulin i Šojgu su zatim obišli i kriptu Hrama gde im se patrijarh u prigodnom obraćanju, u svoje ali i ima srpskog naroda zahvalio na dolasku i predstavio istoriju gradnje Hrama.

- Ovaj Hram je posvećen Svetom Savi, duhovnom ocu srpskog naroda, srpske kulture i crkve i njime narod želi da se zahvali Svetom Savi - rekao je patrijarh.

On je poručio da su Ruska pravoslavna crkva i ruski narod na čelu sa njihovim predsednikom Vladimirom Putinom, jedni od najvećih prijatelja Srbije.

Foto: Tanjug

On je Šojguu rekao i da su u izgradnji još nedovršenog Hrama učestvovale i Grčka pravoslavna crkva i druge pravoslavne crkve.

- Ovo će biti delo celog pravoslavlja u znak zahvalnosti Svetom Savi - istakao je Patrijarh Irinej.

Foto: Tanjug

Šojgu je rekao da se u Hramu oseća duh srpskog naroda i patrijarhu poklonio ikonu Bogorodice koju su izradili umetnici sa studija vojnih slikara koji nosi ime velikog ruskog umetnika Grekova.

Poseti je prisustvovao i ruski ambasador Aleksandar Čepurin. Sergej Ssojgu boravi u Beogradu povodom obeležavanja Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

#Aleksandar Vulin

#Hram Svetog Save

#Sergej Šojgu

'