AKTUELNO

Srbija i Kosovo su postigli dogovor o spornom pitanju ličnih dokumenata, izjavio je Žozep Borelj, komesar Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost.

Na Tviteru, Borelj je objavio da je Srbija pristala da ukine dokumenta za vlasnike ličnih karata iz Kosova, dok je Kosovo pristalo da ih ne uvodi za vlasnike ličnih karata iz Srbije On je istakao da je dogovor postignut uz posredovanje EU.

Novinar Žarko Rakić ističe da je ohrabrujuća vest sve što se desilo na KiM, posebno nakon uaoštravanja odnosa u poslednjem periodu.

- Vlasti u Prištini svaki minimalni problem pokušavaju da pretvore u veći. Ovo je tek rešena polovina problema, ostalo je da se reši sve oko tablica, i pregovarački procesi su u toku. Diplomatija konačno radi, međutim, stiče se utisak da je na delu malo manje diplomatije, a malo više pritiska SAD na Kurtija - rekao je Rakić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kurti, kako Rakić navodi u svojoj stranci, ali i sa ostalim političarima u Prištini ima problema, upravo zbog njegovor neinteresovanja za građane.

- Na lokalnim izborima smo videli da njegova stranka doživljava poraz, i ako bude nastavio da izmišlja probleme, mogao bi da se suoči sa prevremenim izborima, i rušenja njegove vlasti - dodao je Rakić.

Član SNS Vladimir Marinković ističe da je ono što je suštinski za Srbiju najznačajnije je to, što je Vučić napravio da od jedne pozocije, gde je Srbija stalno bila optuživana da ne želi mir i dijalog, došli smo do toga da su oni najveći ''patroni'' Kosova dovedeni u situaciju da kažu da je Srbija pouzdan partner.

Foto: TV Pink Printscreen

- Hil je rekao da je naša delegacija na pregovorima bila konstruktivna, i da je imala dobra i kreativna rešenja, kao i predloge. To je moralo da se primeti i da se kaže - dodao je Marinković.

Veliki moćnici sve ovo promećuju, što je za nas veliki uspeh, dodaje Marinković.

Autor: