AKTUELNO

Premijerka Srbije u tehničkom mandatu i mandatar za sastav nove vlade Ana Brnabić izjavila je danas da je Beograd zadovoljan dogovorom s Prištinom o ličnim kartama u granicama onog što je moglo da se očekuje, da nije bilo prostora za manevar, kao i da se od 1. septembra ulazi u period velike nestabilnosti jer nije postignut dogovor o registarskim tablicama, prenosi RTV.

"Aleksandar Vučić je kao ozbiljan državnik rekao da nije zadovoljan sporazumom iz 2011, da nije bio u najboljem interesu Srbije i Srba na KiM, a vi kao ozbiljna država morate da primenite međunarodne sporazume. Vučić je uspeo da napravi najbolju moguću situaciju za Srbe na KiM, da ih zaštitimo i omogućimo što normalniji život i dalje prisustvo Srbije na KiM", rekla je Brnabić.

Beograd je, kako je rekla, zadovoljan u granicama nečega što može da se očekuje.

"Nismo imali previše prostora, jer je predsednik Srbije morao da traži prostora u odnosu na sporazum koji je potpisao Borko Stefanović 2011", dodala je Brnabić.

Takođe je rekla da se od 1. septembra ulazi u period "strašne nestabilnosti", jer dogovora o registarskim tablicama nema, a Priština je odbila kompromisno rešenje sa KS tablicama, koje su statusno neutralne.

"Ne znamo kako će se kosovski političari ponašati, oni su neodgovorno pokazali koliko im nije stalo do mira, do 31. oktobra svi moraju da promene tablice i prihvate tablice koje hoće Priština, ali mi ne odustajemo od KM tablica", rekla je Brnabić.

Kako je istakla, velika je čast što je ponovo predložena za mandatara za sastav nove Vlade Srbije i naglasila da će cilj nove vlasti biti dalje jačanje srpske ekonomije i pored teških uslova.

"Izuzetno su mi prijale reči Aleksandra Vučića. Kada neko kao što je Vučić kaže da dobro radite svoj posao, i da nema šta da vam zameri, to je najveće priznanje za sav trud i rad", istakla je Brnabić za TV Prva.

Brnabić je ukazala da Vlada iza sebe ima i rezultate, dodajući da je Srbija prošla kroz teška vremena, a da joj se čini da je uspešno vodila srpski brod. Ona je upozorila da teška vremena još dolaze.

"Kada pogledate na vreme pandemije i onoga što nam tek predstoji pomislite - ono je bio "mačji kašalj". Želim da bez obzira na sve izazove Srbija nastavi da napreduje, da imamo kontinuirani rast plata i penzija, da privreda postane sve konkurentnija", istakla je Brnabić.

Rekla je da nije lako tako nešto uraditi u ovakvoj krizi kakvu imao danas, energetskoj i one koju će svet videti i kroz nedostatak hrane i svega onoga što donosi sa sobom atmosfera da smo na ivici Trećeg svetskog rata zbog rata na istoku Evrope.

"Da nastavite da rastete i ekonomija jača deluje skoro nemoguće. Verujem da je moguće, ali je potrebno raditi više. U smislu sati mislim da nije moguće, ali u smislu efikasnosti jeste. Imali smo neki prazan hod, određene propuštene šanse. Sada nemamo pravo na to. Očekujem još jači tim", kazala je Brnabić.

Autor: