AKTUELNO

Dogovor koji su Beograd i Priština postigli u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU podrazumeva da kosovski Srbi, kao i svi ostali građani, mogu slobodno da putuju između Kosova i Srbije koristeći svoje lične karte.

Ovim dogovorom našem narodu koji živi na KiM neće biti potreban nikakav papir, dokaz ili dodatni dokument da mogu da žive na svojim ognjištima i neće im biti izdavan nikakav papir sa viznim režimom trajanja od 90 dana.

Dobre vesti za Srbiju saopštio je na Tviteru visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

- EU je upravo dobila garancije od premijera Kosova Aljbina Kurtija u tom cilju. Ovo je evropsko rešenje. Čestitamo obojici lidera za ovu odluku i njihovom vođstvu - istakao je Borelj.

Poruka Borelja stigla je neposredno nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da očekuje garancije EU za predlog koji je dao.

- Za nas je važno da Srbi sa KiM mogu da se kreću sa dokumentima Srbije, da ulaze i izlaze sa KiM, spremni smo da izdamo opšti disklejmer, da ga istaknemo na administrativnim prelazima - najavio je Vučić ranije danas u obraćanju naciji.

U njemu bi pisalo, da se omogućava korišćenje ličnih karata izdatih od strane Prištine isključivo iz praktičnih razloga, radi omogućavanja slobode kretanja, i ne može se tumačiti kao priznavanje jendostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa Kosova i ne može se tumačiti kao odstupanje od Rezolucije SB UN 1244.

- Ono za šta mi tražimo garancije, jeste da svaki Srbin može da uđe i izađe sa dokumentima Srbije. Ti ljudi ne mogu da pripadaju viznom režimu. Ako nam se to potvrdi, mi smo jedan problem, manji, rešili - rekao je Vučić.

Govoreći o razgovorima koji su prethodnih dana vođeni o Kosovu i Metohiji, Vučić je rekao da nema dogovora o registarskim tablicama.Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak zahvalio je specijalnom izaslaniku SAD za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru i američkoj diplomatiji na njihovom snažnom angažmanu u podršci ovom dijalogu koji se vodi pod okriljem EU. Lajčak je na Tviteru podelio objavu šefa diplomatije EU Žozepa Borelja, koji je napisao da su Beograd i Priština postigli dogovor o ličnim kartama.