AKTUELNO

Obraćajući se brojnim učesnicima i posetiocima, Krkobabić je naglasio da su penzije i briga o najstarijima jedan od prioriteta države Srbije i da 3P - Penzije prate plate -nema alternativu.

- Ideal sloge danas više nego ikada mora da bude imperativ države Srbije. Samo složni, zajedno sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, možemo uspešno da se borimo za slobodu i dostojanstvo naših ljudi na Kosovu i Metohiji, za zaštitu njihove imovine i naših svetinja – istakao je Milan Krkobabić, lider PUPS – solidarnost i pravda i ministar za brigu o selu na otvaranju 15. Olimpijade sporta, zdravlja, kulture i ekologije trećeg doba Niška Banja 2022.

Foto: Beta/Saša Đorđević

Foto: Beta/Saša Đorđević

Obraćajući se brojnim učesnicima i posetiocima, Krkobabić je naglasio da su penzije i briga o najstarijima jedan od prioriteta države Srbije i da 3P - Penzije prate plate - nema alternativu.

Više od tri stotine učesnika iz deset okruga: Nišavskog, Borskog, Zaječarskog, Pirotskog, Topličkog, Jablaničkog, Pčinjskog, Pomoravskog, Šumadijskog i Moravičkog, kao i grada Beograda, uživali su u sjajnoj atmosferi na Olimpijadi trećeg doba.

Foto: Beta/Saša Đorđević

U ovu manifestaciju, pored suorganizatora (Grada Niša, opštine Niška Banja, Gradske organizacije penzionera Niš, Sportskog pokreta trećeg doba Niš), uključile su se i druge državne i gradske institucije, koje su prepoznale značaj ove manifestacije.

Foto: Beta/Saša Đorđević

Prisutnima se obratio najstariji vitalni stogodišnjak (101 god.) učesnik Olimpijade profesor dr Aleksandar Kerković: „Ova olimpijada je dokaz da država brine o nama starijim građanima da možemo da se okupimo i zabavimo. Ona meni podiže duh i uliva mi optimizam!“

Pozitivna atmosfera i navijanje čuli su se sa prepunih tribina na sportskim terenima, gde su se najstariji takmičili u pet sportskih disciplina prilagođenih za starije osobe i decu: fudbal, košarka, pikado, šah i štafeta u brzom hodanju.

Foto: Beta/Saša Đorđević

Foto: Beta/Saša Đorđević

Takmičarima i svim posetiocima obratio se predsednik Pokreta trećeg doba Niša i narodni poslanik Hadži Milorad Stošić:

- Mi ovde u Nišu se trudimo da starijim građanima omogućimo da ostvare sve svoje potrebe, uključujući i ove socijalne – društvene. Već 15 godina uspešno organizujemo Olimpijadu trećeg doba i ovom prilikom pozivam sve opštine i gradove u Srbiji da i oni organizuju slična druženja – poručio je Stošić.

Foto: Beta/Saša Đorđević

Na samom početku manifestacije učesnici su prisustvovali bratimljenju dve penzionerske organizacije: Udruženje penzionera opštine (UPO) Niška Banja i Udruženje penzionera Staro Mirijevo, treće doba - GO Zvezdara, Beograd. Olimpijadu je podržala i Ružica Belanović, predsednica Gradske organizacije penzionera Beograda:

Veoma mi je drago da poštujemo i sećamo se našeg Vase Belobrkovića koji je osnovao Pokret trećeg doba. Sastajući se na ovakvim skupovima, poručujemo da imamo dostojanstvo, i da, iako smo u trećem dobu, imamo vedar sportski duh.Organizatori Olimpijade trećeg doba, značajan akcenat su stavili na zdravlje starije populacije, pa su tim povodom Dom zdravlja Niš i Institut za lečenje i rehabilitaciju Niška Banja, u okviru “Bazara zdravlja“ prisutnima omogućili besplatno: merenje krvnog pritiska i šećera u krvi, određivanje procenta masne mase u organizmu, određivanje BMI, savetovnje o pravilnoj ishrani, uz stručne savete lekara o zdravlju i zdravim stilovima života.

Foto: Beta/Saša Đorđević

Foto: Beta/Saša Đorđević

U okviru kulturnog dela manifestacije organizovana je izložba slika, likovna kolonija, kao i likovna radionica za početnike i najmlađe.

Učesnici 15. Olimpijade sporta, zdravlja, kulture i ekologije trećeg doba, kao i brojni gosti i građani Niške Banje uživali su u nastupu horova Grada Niša. Program je nastavljen uz obilazak znamenitosti Niša.

Foto: Beta/Saša Đorđević

Foto: Beta/Saša Đorđević