AKTUELNO

Za samo četiri dana Lika, Banija, Kordun i Severna Dalmacija ostali su bez Srba. Za 220.000 njih počeo je put u nepoznato. Danima su u nepreglednoj koloni putovali ka Srbiji i Republici Srpskoj usput vređani, napadani i ubijani.

Istoričar Miloš Pršić kaže da je genocid plansko uništenje naroda, vere i jedne etničke grupe, a ono što se desilo u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine je, kako dodaje, čist primer genocida.

- Tuđman je na Brionima rekao da treba očistiti Srbe, ali voditi akciju da se to ne primeti. I to je dokaz da je u pitanju genocid - dodao je Pršić.

Kako kaže, akcija je prirpemana dugo, i Hrvati ne bi mogli sami da je realizuju. Oni su, kako kaže imali dobru logistiku, a u svemu što se desilo učestvovali su Amerikanci i Nemci.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik Centra za društvenu stabilnost Ognjen Karanović kaže da je dobro što se Oluja ne spominje samo 4. avgusta, već sada, mnogo češće.

- Kada se spomene ''Oluja'', ja se setim jedne starice, koja je pred jednom TV ekipom govorila za njih. Ona pita "Da li vidi ovaj svet šta se dešava, cela država se seli?". Ovde se desio etnocid. Uništenje i poništavanja srpskog identiteta - rekao je Karanović.

Karanović je pomenuo i zakon donesen u Hrvatskoj iz 2013. godine, kojim se oduzima privatna imovina Srbima koji je ne koriste, a pritom su Srbima za to vreme branili da dođu na tu teritoriju.

- Za to je kriva država Srbija iz tog perioda - naveo je Karanović.

Autor: