AKTUELNO

Na današnji dan pre 27 godina počela je hrvatska vojno-policijska operacija "Oluja" čija se godišnjica u Srbiji obeležava kao Dan sećanja na stradale i prognane Srbe, a u Hrvatskoj kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti.

Novinarka Olivera Miletović, kaže da sve što Srbija radi, kada je u pitanju kultura sećanja i otvaranje ovih tema, jeste vrlo značajna stvar.

- Znamo da to neće doći na odobravanje svih, ali je za Srbiju važno. Mi smo načelo Srbije izgubili 37. i 38. godine, kada je naša opozicija uzela Vlatka Mačeka, Hrvata, koji je predvodio opoziciju - rekla je Miletović, dodajući da nas je takva stvar koštala, i zato je na nama da sada ispravimo nepravde i naše kobne greške.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je rekla, devedesetih godina takođe, Srbija nije nastupala jednistveno, već partijski, posebno kada je Oluja u pitanju, dok su Hrvati bili jedinstveni.

- Nadam se da ćemo sve što radimo danas, doprineti da ta podeljenost Srba apsolutno bude minimizirana i da ćemo načelo jedinstva oko ključnih nacionalnih tema uspeti da artikulišemo - navodi Miletović.

Novinar Žarko Rakić kaže da je osvnovno pitanje ko treba da se pomiri u celoj ovoj priči? Kako kaže, u pitanju su kvazi država i napaćen narod, a do toga, kako navodi, teško može doći.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi smo svetski šampioni u broju žrtava, i stidu od naših pobeda. I sada kada konačno otvaramo ta pitanja, mi smo svima čudni. Ranije su nas terali da zaboravljamo sve to, a sada više ne želimo - kaže Rakić.

Autor: