AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je danas izjavio da Kosovo ne može da bude izdvojen i specifičan slučaj, kako su juče ocenili zvaničnici Evropske komisije izjavom da se ne mogu porediti Kosovo i Katalonija.

"To je jednostrani akt Katalonije, kao što je bio jednostrani akt Kosova, a međunarodna zajednica i Evropska unija kažu da je Španija članica EU, a šta to konkretno znači?", kazao je Dačić za RTS.

Dačić je rekao da Kosovo ne može da bude izdvojen slučaj i da je kršenje međunarodnog prava to što je učinjeno Srbiji, kao što i postupak Katalonije nije u skladu s međunarodnim pravom.

KOSOVO I KATALONIJA NISU ZA POREĐENJE? Održane HITNE KONSULTACIJE nakon saopštenja Evropske komisije!

"Upozoravali smo da je to 'Pandorina kutija' koja se neće završiti samo na nezavisnosti Kosova", izjavio je on.

Dačić je ocenio da se na primeru Kosova pokazalo da su mogući jednostrani potezi i da sve zavisi od velikih sila.

On je još ponovio da je Španija prijatelj Srbije i da podržava jedinstvenu Španiju: "Ne treba da se mešamo u unutrašnje stvari Španije, i nije na nama da o tome odlučujemo. Mi smo protiv ovakvih odluka jer to nije u skladu s međunarodnim pravom", kazao je Dačić.

Zamoljen da prokomentariše to što je lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenan Čanak bio u Barseloni u vreme referenduma, Dačić je kazao da u "Srbiji postoji nakaradna politika, kao u Briselu".

#Ivica Dačić

#Katalonija

#Kosovo

'