AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da Srbija čvrsto podržava teritorijalni integritet i suverenitet Španije, kao i njeno jedinstvo, dodavši da je Španija jedan od najvećih prijatelja Srbije.

- Zamolio bih sve političke faktore da se ne igraju tim pitanjem - rekao je Dačić nakon otvaranja izložbe kojom se obeležava 70 godina Unicefa u Srbiji.

Dačić je dodao da su se u našem slučaju pokazali dvostruki standardi i da je u Španiji, kao i kod nas, reč o jednostranim potezima "koji nisu u skladu sa Ustavom i centralnom vlašću i kao takvi predstavljaju kršenje međunarodnog prava".

- Meni je interesantno kako su neki političari iz Srbije otišli u Barselonu, a nisu otišli u Banjaluku kada se pričalo o referendumu. To je neprincipijelno - rekao je Dačić, aludirajući najverovatnije na LSV čiji je lider danas u Barseloni.

Dačić je još jednom istakao da stav Srbija ima isti stav, kao i da je upozoravala da scenario "koji se desio nama može da se desi svakoj zemlji na svetu".

- Ako nema međunarodnog prava, nema ko da nas štiti i sve zavisi od ljubavi velikih sila, a to je vrlo relativna kategotrija - naveo je Dačić.

Španija je jedna od pet država-članica EU koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

#Ivica Dačić

#referendum

#Španija

'