AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o aktuelnim političkim pitanjima.

Vučić je govoreći o utiscima koje je nosi iz Njujorka sa Generalne skupštine UN je rekao da je situacija u svetu zamršena i da ne pamti da je ovako bila komplikovana.

-Ne pamtim da je situacija u svetu bila ovako komplikovana kao sada... Neko od šefova delegacija u UN rekao je da pomalo liči na 'ludu kuću'. Ne mogu na takav način da se složim sa tim, ali da je situacija zamršena, jeste, i neće biti lako bilo kome - rekao je Vučić.

On je podvukao da je za nas najvažnije da se Srbija "ne nađe u tom kovitlacu, u sred vetrova koji duvaju sa različitih strana, u nepravilnim smerovima".

-Treba da sačuvamo Srbiju usidrenu u mirnoj luci, stabilnu i čvrstu i mislim da u tome nekako uspevamo - rekao je Vučić.

O Kosovu i Metohiji

Nema, istakao je, ni stolice u UN za Kosovo, niti ima bilo čega, bilo kakve odluke bez Srbije. Predsednik je naglasio da će kompromisno rešenje za Kosovo i Metohiju biti jako teško postići, ali da je on spreman da za to plati političku cenu, kako naša deca ne bi morala da se bave tim pitanjem.

-Ne bih se ovako i ovoliko za njega borio svakog dana - rekao je Vučić komentarišući neke napise da je Kosovo izgubljeno i podsetio da je bio najčvršći i najtvrđi u svim razgovorima o tom problemu.

Foto: Printscreen

Kako je naglasio, moguće je da Srbi to ne žele i da se ne boji da podnese kritike, kao i da je spreman da se bori za svoju zemlju.

Situacija je za nijansu bolja za Srbe na Kosovu, ocenio je, i u tom smislu je naveo da ROSU sada nema na severu Kosova i da su tamo prisutni pripadnici KPS sa 99 odsto. On je odbacio navode o tome da kod Federike Mogerini već postoji pripremljen tekst sveobuhvatnoj sporazuma o normaleizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Foto: Printscreen

Kao vrhovni komandant za koji dan ću obezbediti da Srbija bude vojno osnažena - obećao je Vučić, aludirajući na dogovore koje je naša zemlja imala sa Rusijom vezano za naoružanje.

Na pitanje da li verujue da na Kosovu više neće biti sukoba, kaže da je to veoma teško pitanje.

-Ne mogu garantovati tako nešto, ali naglašavam i ponosan sam na činjenicu da u poslednje četiri godine ni jedan Srbin tamo nije stradao - naglasio je Vučić.

Napominje da smo stabilizovali situaciju u srpskim sredinama na Kosovu, da nema rapidnog osipanja stanovništva, već da se deca rađaju.

Foto: Printscreen

- Ponosni smo što u prethodne četiri godine nije bilo stradalih Srba. Ima problema, posebno u metohijskim selima. Najveći problem je sa povratnicima, to je slučaj i sa uhapšenim Bogdanom Mitrovićem, takvih pojedinačnih slučajeva imate. Ranije smo govorili o desetinama mrtvih, a ovo su pojedinačni slučajevi. Učinjen je pomak, biće problema, nemojte da bežimo od toga - ukazao je predsednik.

- Problem sa Kosovom traje 250 godina, da ne pričam o Prvoj, Drugoj, Trećoj prizrenskoj ligi koja nas je najviše koštala. Važno je da govorimo otvoreno, unutar svog naroda i da se ne stidimo - rekao je Vučić.

Kad se sve to ima u vidu jasno je, rekao je, da nema idealnih rešenja, a kakvo god da bude predloženo jasno je da će biti nepopularno. On je odbacio navode da je pronalaženje rešenja za Kosovo i Metohiju neminovno, primetivši da je u SAD neminovno samo platiti porez i umreti, a da u Srbiji čak ni plaćanje poreza, na žalost, nije neminovno.

-Upitan šta je mislio kad je rekao težak kompromis, Vučić je ponovio da to znači da ne mogu Albanci da dobiju sve, a Srbija da izgubi sve, a na pitanje da komentariše da je i sam prvi put pomenuo učlanjenje Kosova u UN, a u zamenu za nešto, naglašava da on to nije pominjao, ali da su o tome drugi govorili.

-Ne može Kosovo u UN, osim ako mi ne budemo nečim zadovoljni, a to nikako ne može da bude da priznamo nezavisno Kosovo - istakao je. Dodaje da je potrebno sagledati realno i objektivno situciju na KiM, da ne damo nešto što imamo i što već kontrolišemo.

Istakao je da ne treba da se obmanjujemo, niti da nas neko obmanjuje, po pitanju koliko je važno rešiti problem Kosova i Metohije.

-Neće investitori doći nigde gde postoje teritorijalni problemi - porimetio je. Ukazao je takođe da u BiH živi 33 odsto Srba, u Crnoj Gori oko 20 odsto, da se ne govori o Srbima u Hrvatskoj i da sa svim njihovim poroblemima treba da se suočimo, a da istovremeno očuvamo stabilnost u Srbiji, u kojoj, takođe, živi nekoliko stotina hiljada Bošnjaka, žive Mađari..."i o svima njima treba da brinemo, to je naš posao".

-U tako delikatnoj situaciji ljudi će shvatiti da samo borbom za bolji život možemo nešto da uradimo, da rešenje leži samo u napretku ekonomije, a ne u teranju inata i sukobima - rekao je srpski predsednik.

-Jaki ste onoliko koliko ste uvek u stanju da čuvate otadžbinu - naglasio je Vučić. Dodaje da nikom ne treba pretiti, ali da je važno da država uvek može da se odbrani, jer snaga ne sme da bude u argonaciji, već u ekonomskim činjenicama i odbranbenim moćima.

Vučić: Deklaracija ne ugrožava nikoga

Vučić je da se priprema tim koji će raditi na Deklaraciji o zaštiti Srba, istakao da je ona itekako potrebna i podvukao da Deklaracija nikoga ne ugrožava ni na koji način.Vučić je rekao da će Deklaracija biti u skladu sa svim međunarodnim pravnim normama i da ne ugrožava ničiji teritorijalni integritet ili suverenitet, niti bilo šta drugo. Kako je rekao, ne radi se o, kako neki pišu, tajnoj stvari, jer prosto ne može biti tajno ništa što se usvaja javno u paralmentu. Na pitanje da li nam je Deklaracija potrebna, Vučić je uzvratio kontra pitanjem - da li neko smatra da nije potrebna kada u Hrvatskoj živi 186.000 Srba a svega 55.000 kaže da govori srpskim jezikom, kada je ćirilica ugrožena i u samoj Srbiji. . . kada u nekim drugim bivšim jugoislovenskim republikama broj Srba koji se tako izjašnjavaju opada... -Ničiji teritorijalni integritet ne narušavamo, u čemu je problem, zašto bi smetalo to nekome? - zapitao je Vučić. Na opasku da se o Deklaraciji govori i kao o "srpskim halucinacijama", uzvratio je da o halicinacijama sigurno ne bi trebalo i ne bi smeli da govore oni koji podižu spomenike osuđenim teroristima ili se pitaju gde će da stave tablu "Za dom spremni", u Jasenovac ili u Novsku. -Kod nas takvih 'fašističkih halucinacija' nema - rekao je srpski predsednik i dodao da ih žestoko osudimo i kada se pojave. On je naglasio da je u Srbiji javni dug sada pao na 65 odsto BDP, a da je kod nekih i 86 odsto i raste, te da tu treba tražiti razlog za takve napade. Kako je rekao, kada je ekonosmka situacija takva, onda su im Srbi za sve krivi. Ugled Srbije raste i veći je trenutno nego što ga uživaju neke članice EU.

Kada je reč o ulasku Srpske liste u vladu Ramuša Haradinaja, Vučić je rekao da podržava odluku Liste iako, dodaje, Srbija svoj stav o Haradinaju neće promeniti.

-U Srbiji je optužen za ratni zločin i nemam nameru da se branim od onih koji na Kosovo nikada otišli nisu. Dobio sam podršku od 80 odsto Srba na KiM na predsedničkim izborima, ne zato što sam udarao u ratne doboše, vea zato što sam obišao svako selo - naveo je predsednik.

O unutrašnjem dijalogu

Što se unutrašnjeg dijaloga tiče, koji je inicirao, već je doneo rezultate, jer je doveo do toga da građani realno sagledavaju stanje u vezi s Kosovom i Metohijom, ocenio je predsednik Vučić.

Rekao je i da Kipar, kao što neki tvrde da je dobro rešenje, nije opcija.

Ističe da je sintagma "zamrznuti konflikt", što se spominje kao "moguće rešenje", kontradikcija, jer je to zamrznuti konflikt, a ne rešenje.

-U svakom trenutku može da se odmrzne. Voleo bih da imam rešenje, a ako ga ne bude, imaćemo zamrznuti konflikt - istakao je predsednik.

Kako je rekao, dijalog uveliko traje i on je veoma zadovoljan zbog toga.

-Dijalog je doveo do toga da znamo da ne živimo u mitskoj prošlosti, ali i da nije sve izgubljeno - naglasio je on.

Na pitanje kako će izgledati taj dijalog i gde će se odvijati Vučić je kazao da bi bilo teško da to bude u Predsedništvu, jer bi neki govorili da se radi o nametanju, a ne dijalogu.

-Mislim da će vlada da preuzme logostički deo da okupi i razgovara sa nastavnicima, profesorima, sa predstavnicima SANU - objasnio je on dodajući da je on spremna da razgovara sa SANU i crkvom, te da su spremni svi drugi da razgovaraju sa svim nivoima, i civilnim sektorom.

kako ocenjuje, svi treba da učestvuju u dijalogu, a tako i političke stranke, koje će na posebnim odborima i sednicama skupštine govoriti o tome.

-Šta god da pripremite vi biste se izjašnjavali o gotovom dokumentu i ne bi bilo dijalog - kaže predsednik.

O platama i penzijama: Prosečna plata u januaru 445 evra

- Penzionerima ćemo ove godine isplatiti novac. Ovo je prvi put posle mnogo godina da u budžetu imamo višak, bez ikakvih privatizacionih prihoda. Imamo 300 miliona evra viška koje ćemo podeliti - naglasio je predsednik Srbije, ali nije želeo da precizira koliko tačno će penzioneri novca dobiti, rekavši da će premijerka Ana Brnabić o tome obavestiti javnost.

On je naglasio da će prosečna plata u januaru u Srbiji biti 445 evra, a da će u januaru penzioneri imati značajno veće penzije.

O TV duelu

Predsednik Vučić je rekao da će se odazvati na svaki TV duel, naglasivši da novinari dovedu i petoricu lidera opozicije i da će on svu petoricu pobediti.

-Pobediću ih kao na izborima, s tim što sam ih tamo pobedio desetoricu, ali zbog mnogo buke u studiju, eto, dovedite petoricu i pobediću ih - nagalsio je Vučić.

Vučić je rekao da je jedini uslov - da ima isto vremena koliko i oni.

-Onaj ko vlada trebalo bi da ima isto vremena kao opozcija. Njih petoricu dovedite i pobediću ih zajedno kao na izborima, a na izborima sam pobedio njih destoricu. Samo neću sa vanparlamentarnim strankama da razgovaram, da unižavam državu Srbiju - objasnio je on.

O odlaksu sa vlasti

N apitanje po čemu će biti upamćen kao predsednik rekao je da veruje da će ostati upamćen po tri stvari - da je sam otišao sa vlasti, da je sproveo teške reforme koje su ekonomski oporavile Srbiju i da je rešio ili bar pokušao da reši neke odnose u regionu kako bi Srbima bilo bolje.

-Sam ću otići, to je moje obećanje - poručio je i dodao da će to biti onda kad bude mogao da kaže da su najvažniji poslovi u Srbiji urađeni, a da politički protivnici ni tada, kao ni danas, neće moći da ga pobede. Takođe, naglaiso je da će Tadić i Koštunica biti upamćeni po tome što je zbog njihovih sukoba Kosovo proglasilo nezavisnost.

-Oni nikad ne mogu da me pobede. Niti su mogli, niti će da me pobede. Sam ću da odem i to je moje obećanje. Neko misli da treba da im se dodvoravam i pokazujem ne znam šta, a nadam se da će biti marljivijih i vrednijih od tih koji ustanu do 10 sati, rade jedan sat i onda kukaju. Oni da me pobede? - rekao je Vučić.

On je ponovio da će se sam povući, jer, kaže, zna koliko može da izdrži i radi.

-Neću sad da idem, ali kada završim posao i kada budem mogao da kažem da smo najvažnije poslove u Srbiji uradili, sam ću da odem, a oni ni tada, kao ni danas, ne mogu da me pobede - rekao je predsednik Srbije. Kako kaže, kada ne bi radio ništa, njegovi protivnici bi govorili da je lenj.

On je rekao da premijerka Ana Brnabić i vlada rade vredno, kao i da nije bio ni na jednoj sednici vlade zato što misli da to nije posao predsednika.

Govoreći o fotografijama predsednika u državnim institucijama i diplomatsko-konzularnim predstavništvima, Vučić je ponovio da njegovih slika nema u diplomatskim predstavništvima, kao i da je Vuk Jeremić u vreme dok je bio šef diplomatije svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima poslao pod šifrom "hitno" da se hitno vidno izlože fotografije tadašnjeg predsednika Borisa Tadića.

Vučić: Voleo bih da Hrvati ponekad obuju naše cipele

Vučić je govoreći o odnosima u regionu, da Srbija ima izvanredne odnose sa Mađarskom i dobre odnose sa Crnom Gorom, Makedonijom, Bugarskom i Rumunijom, kao i da imamo ne uvek lake, ali dobre odnose sa BiH, i ne uvek lake, ali ne ni loše odnose sa Hrvatskom. -Sa Albanijom imamo ne uvek lake, ali dobro odnose, a za to je zaslužan i Edi Rama, uprkos njegovim zalaganjima za nezavisnost KiM i mislim da je važno da napravimo pomak u odnosima - rekao je Vučić. Upitan sa kojim porukama će ići u Zagreb i šta će reći na Zakon o o braniteljima, u kojem se Srbija navodi kao agresor, Vučić je rekao da predlog tog zakona otvara Pandorinu kutiju, jer će se onda ovde doneti još 500 zakona o tome šta je urađeno Srbima u Jasenovcu, Oluji... -To je za nas neprihvatljivo. Voleo bih da Hrvati ponekad obuju naše cipele, ja se stavljam u njihovu poziciju i razumem šta ih muči, ali bih zamolio da i oni razumeju probleme Srba i ono što Srbi neće da prihvate - rekao je Vučić.

O gradskim izborima: Još uvek bez tačnog datuma

Vučić je da nije doneta odluka o datumu beogradskih izbora, kao i da će o kandidatu Srpske napredne stranke odlučiti stranačko rukovodstvo, ali i da smatra da treba ići na izbore, i da niko nije zaslužio pobedu kao sadašnja vlast u Beogradu.

Kako je naglasio, čuo je da rukovodstvo Gradskog odbora SNS smatra da treba da idu na izbore, i istakao da postoje stvari sa kojima naprednjaci mogu da se pohvale.

-Rekao sam im da će im biti poslednji put da izlaze sa listom sa mojim imenom i da im želim pobedu - rekao je Vučić i dodao da je i da su potencijalni kandidati svi u SNS, ali da o tome ne želi da se izjašnjava, već da će odluku doneti stranačko rukovodstvo.

Suštinski je važno, kako kaže, da gradska vlast ima čime da se pohvali, jer Beograd nikad nije bio lepši, uređeniji, nikad više novca nije uloženo.

- Fontana će zimi čak i da peva! U inat svima koji na sav glas pričaju kako je Beograd raskopan. Hvala građanima Srbije što su bili trpeljivi i što su sačekali da izgradimo. A verujte mi tek će da izgleda fantastično - naglasio je Vučić i pokazao desetak fotografija sa svim onim projektima koja je gradska vlast u saradnji sa Vladom uspela da privede kraju.

-Niko nije zaslužio pobedu kao sadašnja vlast u Beogradu, a ja sam kriv što nisam gradonačelnika Malog branio oštrije i jače, kao da sam pokleknuo pred pritiscima - rekao je Vučić .

Što se tiče sličaja Savamala on je istakao da je strašan slučaj kada srušite bespravne udžerice i napravite velelepno klizalište za decu, a nije strašno da osrtavite dug od milijardu evra.

Podsetio je da je dug koji su naprednjaci zatekli u gradskoj kasi bio 1,12 milijarde, a danas je, kaže, za gotovo 500 miliona manji.

Komentarišući gužve u gradu zbog radova, upitao je da li neko misli da radovi treba da se izvode u januaru na minus 20. Kako je rekao, sad se radi, jer grad sada ima novca, jer su stabilizovane javne finansije.

O vojsci: Srbija snažnija nego ikad

Vučić je poručio da će, kao vrhovni komandant, za koji dan obezbediti da Srbija bude snažnija nego ikada.

On je na pitanje da li misli na "ruske migove" naveo da govori o ruskim, odnosno srpskim migovima, o tenkovima, o nemačko - francuskim helikopterima...

-Jaki ste koliko ste u stanju da sačuvate svoju otadžbinu - rekao je Vučić. Ponovio je da nikome ne pretimo, da radimo na miru i stabilnosti, ali i da je potrebno da uvek možemo da se odbranimo od svakoga ko bi ugrozio našu bezbednost i sigurnost.

Snaga, kaže, ne treba da bude u aroganciji, već u činjenicama, koje su pre svega ekonomske, ali i da se mora imati i odbrambena moć, da bi ekonomija bila potkrepljena i da bi se sačuvali od bilo koga.

#Aleksandar Vučić

#Intervju

'