AKTUELNO

U Nišu je održana zajednička sednica vlade Srbije i Mađarske.

U obraćanju medijima nakon sednice vlade dve zemlje, premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je Srbija zahvalna Mađarksoj na otvorenoj i toploj podršci. Premijer je ocenio da je poseta delegacije iz Mađarske Nišu od istorijskog značaja. -Srbija i Mađarska imaju istinske prijateljske odnose, koji su trenutno na najvišem mogućem nivou - istakao je Vučić.

On je ocenio da je potrebno raditi na unapređenju ekonomskih odnosa dve zemlje, ukazavši trgovinska razmena sa Mađarskom u 2015 godini iznosila 1,1 milijardi dinara. U 2016. godini je zabeležen porast trgovinske razmene, naveo je Vučić i dodao da Mađarska želi da privuče naše investitore.

Vučić je rekao da je odnos Srbije prema mađarskoj manjini veoma dobar, kao i da je odnos te zemlje prema malom broju Srba takođe odličan, navodeći da su Mađari uložili 650.000 evra u školu i biblioteku u Budimpešti.

Premijer je rekao da je smisao zajedničke sednice u Nišu unapređenje odnsoa između biznismena dve zemlje, povećanje trgovinske razmene, privlačenje investitora.

Vučić je najavio je da će Vlada još više podržati mađarske investicije u Srbiji. -Zahvalni smo Mađarskoj i Orbanu na ulaganju u našu zemlju i to za nas ne predstavlja nikakav politički problem. Bilo je onih koji su hteli od toga da prave politički problem. Mi ne vidimo politički problem pošto je za nas od velikog značaja svaka mađarska investicija -zaključio je Vučić.

Kako je dodao, svaki put kada se zapošljvaju ljudi bilo da su Mađari ili Srbi to je za nas nešto što ćemo da podržimo. - Spremni smo da podržimo mađarske investitore koji dolaze u našu zemlju, a sa nekim ću se danas i lično sresti na biznis forumu, ali smo spremni da podržimo i sve domaće, dakle i Mađare koji žive u Srbiji i Srbe iz bilo kog dela u Srbiji koji imaju svoj biznis plan - poručio je Vučić. Prema njegovim rečima, Srbija ove godine ima više novca da uložimo i u to odnosno podsticaje investitorima da ulože u našu zemlju.

Mađarski premijer Viktor Orban je rekao da je posetom Nišu iskazano poštovanje srpskom narodu, ocenivši da je Srbija pred velikim uzletom u razvoju. -Vremena koja će doći biće bolja od onih iza nas, mada je optimizam nije svojstven zemljama iz Centralne Evrope- naveo je Orban.

Prema njegovoj oceni, Srbija pruža velike mogućnosti investitorima. -Želeli bi kapital da investiramo u Srbiji, i to ne samo u blizini glavnog grada, već i sa južnim delom zemlje -rekao je Orban i dodao da su stvoreni politički uslovi za ekonomsku saradnju.

Premijer Mađarske je rekao da oni žele da se priključe privrednoj politici Srbije, da stvore zajedničke investicije i u Srbiji i Mađarskoj. On je pozvao investitore iz Srbije i naglasio da bi ravnoteža trebalo da karakteriše mađarsko- srpske odnose.

Govoreći o migracijama, Orban je rekao da je stabilnost u Srbiji u interesu Mađarske, kao i cele Evropi. Premijer Mađarske je istakao da manjinska politika Srbije prevazilazi evropske standarde.

O POBEDI DONALDA TRAMPASrbija nije dovoljno velika da komentariše svetska pitanja, poručio je premijer Vučić na pitanje o pobedi Donalda Trampa, dok njegov mađarski kolega sa optimizmom gleda na budućnost, smatrajući da sada bar postoji šansa da se promeni situacija u kojoj "veliki" diriguju "malima".Orban je rekao da u svetu postoji "duhovni diktat" koji dolazi iz Amerike i sad je vreme da se to okonča. Trebalo bi više empatije i spremosti na partnerstvo od strane te zemlje, istakao je on, jer, kako primećuje, nije u redu da se bilo ko plaši da će biti "moralno manji ako izrazi drugačije mišljenje".Treba slobodnije govoriti i slobodnije argumentovati, naveo je on, dodajući da ne treba trpeti diktat drugih zemalja u unutrašnjoj politici.S. M.

#Aleksandar Vučić

#Niš

#Viktor Orban

'