AKTUELNO

Tema razgovora bili su zajednički projekti i planovi.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Nišu sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Foto: Tanjug

Nakon susreta dvojice premijera u četiri oka uslediće zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske, zatim potpisivanje nekoliko sporazuma kao i konferencija za novinare Vučića i Orbana. Vučić je jutros sa Orbanom obišao novu deonicu na istočnom kraku Koridora 10, na deonici Prosek - Bancarevo.

Premijer Vučić je mađarskog kolegu Orbana detaljno upoznao sa radovima, ne samo sa radovima na ovoj deonici već na celom Koridoru 10, a posebno istočnom kraku koji vodi od Niša ka bugarskoj granici.

Vučić je naglasio da će sa završetkom Koridora 10 kroz našu zemlju biti značajno skraćeno vreme putovanje na pravcu od Budimpešte preko Beograda i dalje ka Bugarskoj, kao i Makedoniji i Grčkoj. -Ne samo što ćemo brže putovati već ćemo imati i mnogo bezbednije puteve, a značajno će biti povećan i promet vozila - naglasio je srpski premijer. Prema njegovim rečima, istočni krak Koridora 10 je jedan od najtežih deonica zbog brdsko-planinskog predela.

Ta deonica u blizini Niša duga je 9,4 kilometra, a izvođač radova je grčki konzorcijum Aktor i Terna, koji radi zajedno sa domaćim podivozđačima. Ugovorena vrednost je 36,22 miliona evra, a radovi se finansiraju sredstvima Evropske investicione banke. Istočni krak Koridora 10 kroz Srbju je dug oko 86 kilometara i na tom delu radi šest stranih kompanija - Grci, Italijani, Sspanci, Bugari i Česi, a najteža deonica je kroz Sićevačku klisuru. Kada autoput bude završen od Niša do Bugarske će se stizati za oko sat vremena.S. M.

#Aleksandar Vučić

#Koridor 10

#Viktor Orban

'