AKTUELNO

Povratku Srba trebalo bi da prethodi odluka kosovske vlade.

Dvojica srpskih ministara u kosovskoj vladi Ljubomir Marić i Dalibor Jevtić poručili su da bi kosovska vlada trebalo da donese dekret o uspostavljanju Zajednice srpskih opština (ZSO) ukoliko se istinski želi povratak Srba u institucije.

Predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji zamrzli su prošlog meseca do daljnjeg učešće u radu Vlade i Skupštine Kosova, zbog donošenja Zakona o Trepči, ocenjujući to korakom u pravcu zaštite srpskih nacionalnih interesa i srpske imovine na Kosovu i Metohiji.

Ministar administracije i lokalne samouprave Ljubomir Marić izjavio je da je Srpska lista uvek insistirala na pravilnom sprovođenju sporazuma iz Brisela ali i na realizaciji koalicionog sporazuma.

- Ono što je nama važno i što ponavljamo kao mantru to je nastavak sprovođenja sporazuma o ZSO. Mi smo i u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice vrlo jasno istakli da je naša želja i očekivanje da u najskorije vreme Vlada Kosova stavi na dnevni red usvajanje odluke, odnosno dekreta o prinicipima za uspostavljanje ZSO - rekao je Marić.

N. Petričević

#Kosovo

#Srbija

#ZSO

'