AKTUELNO

Pokret gubitničkog predsedničkog kandidata nastavlja da se osipa i za manje od pola godine, koliko je prošlo od predsedničkih izbora na kojima je imao 16,36 odsto glasova, brojni članovi su napustili stranku Saše Jankovića.

Poslednji u nizu je sudija Zoran Ivošević koji je, kako navode mediji, bio nezadovoljan potezima koje je rukovodstvo PSG povlačilo, a Jankoviću je, kažu, zamerio što se nedovoljno bavi "velikim pitanjima" kao što su Ustav i Kosovo.

Na poslednjoj sednici osnivača PSG tokom obraćanja Ivoševića, inače člana političkog saveta DS, drugi učesnici negodovali.

- Ako smo slobodni građani, onda to ne treba da se radi, već treba svako da se sasluša – naveo je nezadovoljni Ivošević, koji je nedavno prekid saradnje tog pokreta sa demokratama "doživljava kao lični stav Jankovića".

U Jankovićevom pokretu nisu hteli da komentarišu odlazak Ivoševića.

Bojan Torbica: Obradović je ŠIPTARSKI PLAĆENIK, koji pomaže u stvaranju Velike Albanije

Propalog dosvskog predsedničkog kandidata su napustili neki ključni ljudi iz kampanje, među kojima i akademik Dušan Teodorović, koji je po formiranju pokreta postao član predsedništva. Janković je o tome šturim saopštenjem obavestio javnost, navodeći da se Teodorović "povlači iz svih daljih aktivnosti u dogovoru sa ostalim članovima predsedništva".

Teodorović je tada obelodanio da su se iz pokreta povukli i glumac Nikola Kojo, spisateljica Biljana Lukić, Peđa Voštinić, dok se Duda Ivkovic distancirao od Jankovića i pre osnivanja pokreta.

Uoči samog formiranja Pokreta došlo je do "različitih tonova" između Jankovića i Zorana Živkovića i Marinike Tepić, koji su među političarima prvi podržali njegovu kandidaturu.

Očekivalo se da oni u parlamentu sa još troje poslanika naprave poslanički klub Jankovića, međutim, to se nije dogodilo.

Odnosi na relaciji Pokret slobodnih građana - Nova stranka postali su hladni, a došlo je i do nerazumevanja između Jankovića i Demokratske stranke koja je po oceni analitičara doprinela njegovom rezultatu na predsedničkim izborima.

NIŠTA SPEKTAKULARNO

Foto: Printscreen

Đorđe Vuković iz CeSID-a kaže da za njega odlasci iz pokreta ne predstavljaju "ništa spektakularno", dodajući da je teško praviti pokret ili stranku sa velikim brojem intelektualaca koji su jake individue i teško se prilagode tome što traži stranka.

- Ne mogu reći da me nešto posebno čudi, ali ne mogu reći ni da je očekivano - rekao je Vuković.

On dodaje da se napuštanja dešavaju naročito kada je stranka opoziciona i nema šta da ponudi sa stanovišta sinekura koje imaju oni koji čine vladajuću koaliciju - bilo kad, pa je, kako kaže, takav tip "osipanja" vrlo čest.

NIJE POKAZAO DOVOLJNU POLITIČKU VEŠTINU

Foto: Tanjug

Politički analitičar Branko Radun smatra da Janković očigledno nije pokazao dovoljnu političku veštinu i zrelost da organizuju pokret, da sve te ljude drži na okupu.

On je nedavno ocenio da je lider Pokreta slobodnih građana i u samoj kampanji povlačio mnogo amaterskih poteza i jasno je, kaže, da nije materijal za pravog lidera.

#Saša Janković

#raspad

'