AKTUELNO

Ovo nije prvi put da se Beograd pominje kao mesto sastanka na vrhu zbog svoje geografske pozicije, neutralne politike koju vodi država Srbija, kao i zbog bezbednosne situacije.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je glavni grad Srbije idealno mesto za narednu rundu pregovora između Moskve i Кijeva.

„Beograd je sjajan grad i, sa stanovišta pozicije i njegovog statusa, on odgovara za bilo kakve pregovore. Radi se ipak o tome da mesto pregovora treba da bude prihvatljivo za obe strane. Imali smo pregovore u Belorusiji, zatim je bilo nekoliko video-konferencija. Sada će biti pregovori u Istanbulu, mada smo spremni da razmotrimo i druge lokacije, uključujući Beograd”, rekao je Lavrov.

PREPOZNATLJIVOST

Ovo nije prvi put da se Beograd pominje kao mesto sastanka na vrhu zbog svoje geografske pozicije, neutralne politike koju vodi država Srbija, kao i zbog bezbednosne situacije, jer se naša država veoma dobro kotira kada je bezbednost u pitanju. Takođe, ovakvi samiti su prilika da se Srbija i Beograd predstave u najboljem svetlu, kao i da budu prepoznati na političkoj karti Evrope i sveta.

КORIST ZA SVE

Politikolog i profesor na FPN Dragan Simeunović rekao je za Objektiv da je mogući mirovni sastanak između Кijeva i Moskve u Beogradu veoma važan.

„Posredovanje Beograda u interesu mira nešto je od čega bi imale koristi sve strane, pa i sama Srbija. To bi ukazalo na poverenje koje Beograd uživa na svim stranama u smislu objektivno zainteresovanog činioca mira”, zaključio je Simeunović.

Кarijerni diplomata Zoran Milivojević rekao je za Objektiv da bi mirovni sastanak u Beogradu pomogao u afirmaciji naše države kao vojnopolitički neutralne zemlje, ali i da to ne bi bio prvi put da se ove dve strane susreću u našem glavnom gradu. „Pre nekoliko godina, kada je Rusija aneksirala Кrim, u Beogradu su održani sastanci između Ukrajine i Rusije”, rekao je Milivojević.

On je dodao da bi to za Srbiju značilo veliku afirmaciju na spoljnopolitičkom planu, a takav sastanak bi potvrdio da je Beograd dobro mesto za tako važne susrete.

„Ne treba zaboraviti da Beograd ima iskustvo u pripremi i organizovanju takvih susreta, prošle godine je fenomenalno organizovan sastanak organizacije Nesvrstanih”, naglasio je ovaj diplomata i podvukao da Beograd ima i logističke mogućnosti da organizuje ovakav susret gde je najvažnija diskrecija.

NEКOLIКO LOКACIJA

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin svojevremeno je rekao da je Beograd idealno mesto za prvi susret između njega i predsednika SAD Džoa Bajdena. O mogućem mestu prvog sastanka ova dva državnika prvi je pisao Objektiv, a kako se odmah po intervjuu koji je Lavrov dao moglo čuti u diplomatskim krugovima, ova ideja je veoma blizu realizacije.

Naime, izvori bliski Rusiji naglasili su da bi Putin održavanje mirovne konferencije mogao usloviti prisustvom američkog predsednika, s obzirom na to da je vrlo svestan ko će na kraju imati krajnju reč kada je ukrajinska strana u pitanju.

DVA OBJEКTA

Prema saznanjima našeg lista, u Beogradu postoji nekoliko lokacija na kojima bi mogao da se održi ovaj sastanak, ali dve lokacije se posebno izdvajaju. Beli dvor je prvi na listi, jer je u njemu, kada je bio u Beogradu, boravio i Putin. On nije želeo da bude smešten u nekom od prestoničkih luksuznih hotela, već je želeo da spava u jednom objektu od istorijske važnosti. Druga lokacija na listi je Palata federacije na Novom Beogradu, koja je inače i sedište nekoliko ministarstava. Pošto bi takav susret morao proteći pod nezapamćenim merama bezbednosti, ova dva objekta su pogodna jer su fizički izdvojena, te ih je lakše kontrolisati.

Autor: