AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović stigao je u dvodnevnu posetu Moskvi, tokom koje će se sastati sa ruskim kolegom Vladimirom Kolokoljcevom i zamenikom direktora Nacionalne garde Rusije Olegom Borukajevom, prenosi Sputnjik.

Stefanović će sa Kolokolcevom razgovarati o saradnji dvaju ministarstava, a takođe obići će i Posebnu diviziju za operativne namene "Feliks Dzeržinski" (ODON) iz sastava Nacionalne garde Rusije.

Predviđeno je da tokom posete diviziji u Balašihi, srpska delegacija MUP-a, koju predvodi ministar Stefanović, položi cveće na Spomenik palim borcima ODON-a, a takođe i da se upozna sa oružjem i vojnom tehnikom, kao i opremom koju koriste ove jedinice za specijalne namene.

Osim toga, programom je planirana i poseta centru za treninge, gde će srpskoj delegaciji pripadnici divizije praktično pokazati kakvim veštinama vladaju. Predviđene su borbe "prsa u prsa", dizanje tegova, plivanje i sportske igre.

Srpski ministar će posetiti i trkačku stazu, gde će biti demonstrirana vožnja automobila i borbenih oklopnih vozila.

Posebna divizija za operativne namene "Feliks Dzeržinski" (ODON) važi za jednu od najelitinijih ruskih jedinica za specijalne namene.

Vulin: Ako mogu Trampove i Putinove slike u državnim institucijama, mogu i Vučićeve!

Zadaci ovog odreda su održavanje javnog reda i mira u Moskvi i Moskovskoj oblasti i borba protiv terorizma i ekstremizma. Ova divizija je poznata je po izuzetnoj obučenosti ljudstva, po strogoj disciplini i bogatoj istoriji.

Osnovana je pre više od 90 godina - 17. juna 1924, a u svojoj dugoj istoriji prošla kroz sve frontove, vruće tačke i najteža iskušenja sa kojima se suočavala kako sama jedinica, tako i cela zemlja.

U ovoj diviziji su oduvek služili "najbolji od najboljih", i oficiri i regruti, zbog čega su njene jedinice nagrađivane najvišim državnim priznanjima.

Danas pripadnici ove divizije, koji sebe ponosno nazivaju "džeržincima", izvršavaju službene i borbene zadatke ne samo za održavanje javnog reda u Moskvi, već redovno učestvuju i u antiterorističkim operacijama na teritoriji severnog Kavkaza.

Kako navode u Nacionalnoj gardi Rusije, vojnici i oficiri ove divizije su uvek tamo gde su potrebna hrabrost, izdržljivost i visoka borbena spremnost.

#Moskva

#Nebojša Stefanović

#Poseta

'