AKTUELNO

Jednodnevni skup premijera zemalja Zapadnog Balkana, na kojem je učestvovala premijerka Ana Brnabić, završen je, a ona poručila da su ekonomska saradnja i pomirenje ključni za evropsku budućnost regiona.

Učesnici sastanka su bili i evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, potpredsednik Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Kiril Miler, kao i predstavnici Stalnog sekretarijata Komorskog investicionog foruma (KIF), prve zajedničke institucije u regionu koju su osnovale privredne komore tih zemalja.

Brnabić je istakla opredeljenje i posvećenost Srbije regionalnoj saradnji i napretku regiona Zapadnog Balkana ka EU, naglasivši da je strateško opredeljenje Srbije članstvo u Evropskoj uniji.

Predsednica vlade ocenila je da su saradnja, jačanje odnosa sa susedima i nastavak politike pomirenja važni na evropskom putu čitvog regiona.

-Nastavak reformi, saradnja i jačanje poverenja u regionu, naši su prioriteti na kojima svi zajedno treba da radimo - rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić.

-To nisu samo koraci ka punopravnom članstvu u EU, već pre svega put dostizanja najviših evropskih vrednosti i boljeg života svih građana regiona - izjavila je Brnabić.

Foto: Tanjug

Govoreći o ekonomskoj saradnji, posebno u okviru CEFTA kojom ove godine predsedava Srbija, predsednica vlade izdvojila je izveštaj Svetske banke, u kojem je ocenjeno da je

-Srbija postigla značajan napredak reforme javne uprave u uprave u 2016. godini, što jesnažna poruka da se intenzivno radi na smanjenju administrativnih barijera - rekla je premijerka.

Brnabić je izdvojila "digitalnu ekonomiju i IT sektor kao nove razvojne oblasti u kojima Srbija vidi svoju šansu da uhvati priključak sa četvrtom industrijskom revolucijom i pridruži se ekonomski razvijenim zemljama".

Ona je dodala i da "Srbija ima sve šanse dabude regionlni lider u prihvatnju promena koje digitalizacija donosi". Učesnici sastanka razgovarali su o Transportnoj zajednici Jugoistočne Evrope, za koji je Ugovor potpisan na Samitu o zapadnom Balkanu nedavno održanom u Trstu.

Premijerka Brnabić naglasila je da je Srbija zvanično podnela kandidaturu za sedište Sekretarijata Transportne zajednice JIE u Beogradu.

-Beograd je važno saobraćajno čvorište i ima odlične veze sa celim regionom - rekla je predsednica vlade i dodala da je trenutak da se postigne dogovor o sedištu Sekretarijata.

#Albanija

#Premijer

#Sastanak

'