AKTUELNO

Vladeta Janković, umesto izvinjenja stanovnicima Marinkove bare i Borče, nastavlja sa uvredama svih onih koji su Gorana Markovića i njega kritikovali zbog toga što su rekli o stanovnicima ovih delova Beograda. Dobar deo Srbije kaže da se radi o rasizmu.

Šta o načinu na koji se o njima govori kažu stanovnici Marinkove bare i Borče istraživala je novinarka Pink-a Gordana Uzelac koja je posetila ove delove Beograda.

Foto: TV Pink Printscreen

Ja sam Zvonko i živim u Marinkovoj bari od rođenja, ja sam Slavica i ovo je moja dedovina - započinju svoju priču obični ljudi koji žive u Marinkovoj bari.

Marinkova bara je, za one koji ne znaju, naselje u Beogradu između Dušanovca, Jerkovića, Medakovića i Konjarnika.

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

Na 500 metara smo od Vračara, ovde živimo, odlično se slažemo i ne pravimo razlike. Imamo profesore, doktore, muzičare, policajce... Svi smo tu kao jedna velika porodica - kaže za Pink Zvonko iz Marinkove bare.

Foto: TV Pink Printscreen

Marinkova bara možda nije najlepši deo Beograda, ali ima dušu, u šta se uverila i novinarka "Nacionalnog dnevnika" Gordana Uzelac.

Marinkova bara? Vidi, ekstra je! Ne bih je menjao ni zašta na svetu! - kaže još jedan stanovnik ovog dela Beograda.

Foto: TV Pink Printscreen

Volite Beograd, volite Marinkovu baru? - pitala je Gordana Uzelac, a Slavica iz Marinkove bare poručuje:

Foto: TV Pink Printscreen

Ma, volim mog predsednika Vučića, on slavi istu pravoslavnu slavu kao i ja. Volim ga jer sam videla da je dobar, da nas štiti, da neće doći do rata, da ne gleda taj rasizam - nastavlja Slavica.

Marinkova bara značajno je promenila svoj izgled poslednjih godina, dobila infrastrukturu i sve što je karakteristično za jedno gradsko naselje. Đilasovci koji žele u ovo naselje da izmeste spomenik Stefanu Nemanji jer im je ružan, ponižavaju i ljude koji tu žive.

Foto: TV Pink Printscreen

Bilo nam je jako krivo, to je rasizam! On kao jako školovan čovek, nije gospodin, ja da mu kažem - izjavila je Slavica iz Marinkove bare.

Foto: TV Pink Printscreen

To su budale! To su ludaci! To je jedna budala koji je bio pre... Neću da pričam o njima. Neka idu kod Đilasa. Mi smo ovde, nama je dobro, hvala predsedniku na svemu što je uradio, oni nisu ništa uradili kada su bili na vlasti - kaže Ljuba Pavlović.

Foto: TV Pink Printscreen

Puni utisaka iz Marinkove bare, ekipa TV Pink otišla je u Borču, još jedno naselje u Beogradu gde bi Đilasovci premestili spomenik Stefanu Nemanji.

Foto: TV Pink Printscreen

Mi smo ga čekali toliko godina, pa kamo lepe sreće da ga imamo i u Borči. To bi bio najveći ponos za ovu zemlju, a da ne pričam za Borču - govori Snežana Janković iz Borče.

Foto: TV Pink Printscreen

Ono što privlači mlade je i šetalište na keju u Borči, ovaj kanal koji je nekada izgledao na ustajalu baru, danas je mesto gde treniraju mnogi sportisti.

Kej ovaj volim, u poslednje vreme je zaista uređen, imamo tu šetalište, parkić... - kaže mladić iz Borče.

Foto: TV Pink Printscreen

Borča se dosta izgradila poslednjih godina, tu je Dom zdravlja koji je izgrađen, tu je Šopi, dobra povezanost sa gradom je i Pupinov most - dodaje devojka iz ovog naselja.

Foto: TV Pink Printscreen

Dom zdravlja u Borči, sledeće je mesto koje je posetila ekipa "Nacionalnog dnevnika". Ovo je najsavremenija medicinska ustanova ne samo u Beogradu, već i u celoj zemlji.

Pacijenti iz Borče više ne moraju da prelaze most i idu u centar grada, sve preglede možemo da uradimo ovde - govori za Pink doktor Veselin Savić.

Foto: TV Pink Printscreen

I kada imate priče običnih ljudi, komentari su suvišni, a poruke ovih građana Đilasovcima koji vređaju su najbolja pouka za budućnost. Ceo prilog pogledajte u nastavku: