AKTUELNO

Presedniik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Makedonije Zoran Zaev razgovaraće telefonom sutra u podne, potvrđeno je beogradskim medijima u Predsedništvu Srbije.

Dvojica zvaničnika će, kako se navodi, razgovarati o poslednjoj diplomatskoj krizi na relaciji dve države.

Telefonski razgovor Vučića i Zaeva zakazan je za sutra u 12 sati.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će sutra otvoreno i na pristojan način da razgovara sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom i da sagledaju šta je ono oko čega možemo da se dogovorimo.

Vučić je  govoreći o povlačenju osoblja iz ambasade u Skoplju i odnosima sa Makedonijom rekao da je to bio naš način da im kažemo - "znamo sve šta činite, molim vas nemojte, ništa mi vama loše ne želimo".

Kako je rekao Srbija Makdeoniji želi sve najbolje iako je priznala Kosovo, iako će, siguran je glasati za prijem Kosova i Metohije u UNESKO "jer je to jšna odluka makedonske vlade".

On je dodao da kažu da ne žele vodeću ulogu u tom procesu ali ne kažu da neće glasati.

-Ja vam kažem - glasaće za Kosovo u UNESKO i pre tri meseca je obmanjivana javnost. Da li će biti predlagači ili neće to ćemo da ostavimo po strani jer je to malo teška pozicija za njih, ali vam kažem kako će da bude - dodao je Vučić.

A da li će odnosi između dve države da budu na najvišem nivou, teško, primetio je, ali, kako kaže, biće pristojni.

Predsednik Srbije je ponovio da smatra da je najvažnija ekonomija i da je stoga i uvek inistirao na ekonomskoj zoni, ekonomskoj regiji, i da treba pričati o tome šta možemo jedni drugima da prodfajemo, da trgujemo, sarađujemo...

- To da vi nas volite, a glasate uvek protiv nas - samo o tome nemojte da pričate - mi protiv vas ništa nismo uradili. Priznali smo vas pod vašim ustavnim imenom suprotno volji zemalja EU i to pokazuje koliko je prijateljstvo Srbije prema Makedoniji i zašto su Srbi najpopularniji narod u Makedoniji - rekao je on.

#Aleksandar Vučić

#Zoran Zaev

#telefon

'