AKTUELNO

Ministar finansija i potpredsednik SNS Siniša Mali reagovao je danas na najnovije izjave lidera Stranke slobode i pravde Dragana Ðilasa da će mladi kada opozicija pobedi na izborima dobijati hiljade evra i ocenio da takve najave pokazuju koliko je, kako kaže, Ðilas neodgovoran političar čija reč nema nikakvu težinu.

Mali je rekao da takve izjave pokazuju Ðilasovu nervozu, jer mu, kako je rekao, fotelja iz dana u dan izmiče.

"Nove Ðilasove fantazije kako će, kada pobedi na izborima, mladi dobijati na hiljade evra, pokazuje koliko taj čovek nema ni meru, niti granicu. Njegova alavost Srbiju je svojevremeno koštala najmanje 619 miliona evra, koliko je oteo od građana dok je bio gradonačelnik Beograda", rekao je Mali.

Naveo je da su mladi, dok je Ðilas vladao, imali ili nula ili platu od 250 evra, kao i da je stopa nezaposlenosti mladih bila 53 odsto.

Mali kaže da su Ðilasova obećanja isprazna i da pokazuju koliko nipodaštava upravo mlade, od kojih očekuje da na izborima glasaju za njega.

"Nezaposlenost mladih u trećem kvartalu prošle godine bila je 23,1 odsto, a oni danas rade za mnogo veće prosečne plate nego što je to bilo u njihovo vreme", rekao je Mali, navodi se u saopštenju.

Ocenio je da ovakve Ðilasove najave još jednom pokazuju koliko je on neodgovoran političar i da njegova reč nema nikakvu težinu, te dodao da neko ko tako lako daje lažna obećanja ima samo jedan cilj - da ponovo sedne u fotelju.

"Mi sa druge strane, sva svoja obećanja ispunjavamo u dinar i u dan. Građani znaju da ono što kažemo, to i uradimo, i na vrlo odgovoran i realan način vodimo našu ekonomsku politiku. Od početka pandemije korona virusa pomogli smo i privredi i građanima i nastavljamo to da radimo. Naša politika se ne zasniva na praznoj priči, kao Ðilasova, već na rezultatima", istakao je Mali.

On pita da li je moguće da Ðilas posle svega očekuje da mu neko veruje i dodaje da Ðilas verovatno ni sam sebi ne veruje jer "laži i obmane koje su u fokusu njegove politike zbunjuju čak i njegove bliske saradnike, pošto njegov tajkunsko-poslovni konzorcijum ne može da se dogovori sam sa sobom čak ni oko predsedničkog kandidata".

"Tako imamo Ðilasa i njegovog Ponoša, koji je svojevremeno topio tenkove, slušao NATO, a kojeg ne žele oni čijoj stranci pripada. Da nije tužno, bilo bi smešno kakve karikature od političara bi ponovo da se uvale u fotelju da pljačkaju i uništavaju Srbiju", naveo je Mali.

Mali je rekao da se Ðilas vara ako misli da su građani zaboravili na njegovu zaostavštinu jer, kako je dodao, njegov lopovluk teško može biti izbrisan.

"U njegovo vreme stotine hiljada ljudi je ostalo bez posla, a plata ili nije bilo ili su bile mizerno minimalne. Penzije su bile nesigurne jer je uništen Penzioni fond. Ðilas je uspeo da ostane dužan majkama, ali i da pokrade gomilu novca izgradnjom Pazl grada, lažnih replika Terazija, uništavanjem Pionirskog grada radi rijalitija i čuvenim rekonstrukcijama, koje su bile paravan za lopovluk", rekao je Mali.

Naveo je da je iza Ðilasa ostao dug od 1,2 milijarde evra Beogradu jer se, kako tvrdi, novac umesto u budžet grada prelivao u firme bliske Ðilasu, koji je tada bio gradonačelnik.

"Ðilas je zadužio i sopstvenu stranku, pošto je otkupio dug DS-a od 49 miliona dinara za 38 miliona dinara, a onda je uz kamatu od 18 odsto, kao poslednji lihvar zadužio i doveo u situaciju u kojoj se i danas nalazi. Zato i ne čude vrtoglave cifre na tajnim računima širom sveta", rekao je Mali.