AKTUELNO

Na referendumu o ustavnim promenama u Srbiji koji se održao u nedelju, Srbi sa Kosova mogli su da glasaju u četiri grada centralne Srbije - nakon što im je to onemogućeno na Kosovu.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM, kaže da je ovo bila Kurtijeva pokazna vežba za aprilske izbore.

- On želi da ukine praksu da Srbi sa KiM uopšte glasaju. Ima cilj da sve to oneomogući - rekao je Drecun.

Drecun objašnjava da tu postoje dva paralelna procesa, Kurtijev način, a sa druge strane proces koji sprovodi deo Međunarodne zajednice.

- Kvinta se navodno zalagala za to da Priština dozvoli glasanje, oni su rekli da su tražili i da je odbio, i ništa više. Poruka je drugačija, i oni su nam poručili da dok ne priznamo Kosovo, oni će podržavati jednostrano ponašanje - dodao je Drecun.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, referendum jeste jedan od kritičnih događaja, a za april je problem to što Kurti može da utiče na rezultate izbora.

- Nemoguće je da 50.000 ljudi, koji najviše daju glasove SNS -u, ne dođu na izbore. Vi možete da umanjite za procenat ipo, na sam dan izbora, ukoliko im Kurti oneomogući glasanje- rekao je Drecun.

Veljko Odalović, generalni sekretar Narodne skupštine, kaže da u pripremi referenduma, Republička izborna komisija se kancelariji za KiM obratila i tražila da se stupi u kontakt sa prištinskim administracijama, da se ovaj referendum održi, kao što je i do sada bio slučaj, međutim, Aljbin Kurti je isključio tu mogućnost i pokušao da natera Srbiju da se prema referendumu i Prištini ponaša kao prema drugoj državi.

- Hteo je tu kacelariju u kojoj sedi oficir za vezu da napravi kao diplomatsko predstavništvo, kako bi napravio situaciju da su se Srbi odazvali, ali glasali preko diplomatske misije - kaže Odalović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako dodaje, na KiM postoji kontinuitet u glasanju, a Briselski sporazum je doneo jedan dobar kompromis, a to je da su Srbi pristali da, uz podršku institucija u Srbiji, uđu u institucije kako bi glasali da bi formirali 10 opština sa srpskom većinom.

- Sa Prištinom je dogovoreno da OEBS bude medijator, i to je funskionisalo odlično. Sada je došlo do ovog trenutka, i Srbija je doživela sve ovo - kaže Odalović.

Odalović navodi da se nada da će ovo biti poslednji put, i da Srbi nešto ovako više neće morati da doživljavaju.

Autor:

#Aljbin Kurti

#Kim

#Milovan Drecun

#Veljko Odalović