AKTUELNO

U Briselu se danas sastaju glavni pregovarači dijaloga Beograda i Prištine, a prema rečima potparola EU Petera Stana, oni će nastaviti da razgovaraju o primeni prethodin sporazuma i svim otvorenim pitanjima.

Milovan Drecun, predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, objašnjava da je do sada zabeleženo nekoliko jednostranih akcija Prištine na severu koje su destabilisale situaciju i izazvale nasilje.

- Imali smo dogovor oko tablica, pa da se formira radna grupa koja će ponuditi rešenje, a sastavni deo dogovora je bilo formiranje ZSO. Čekali smo da prođu izbori, i sada ide sastanak, koji će biti u funkciji nastavka razgovora na vrhu - priča Drecun.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako dodaje u međuvremenu su dati jasni stavovi SAD i EU, da ono što je dogovoreno mora biti ispunjeno, prevashodno stav o ZSO.

- Priština sa druge strane, na jasne poruke Brisela i Vašingtona odgovara da neće da formiraju Zajednicu srpskih opština, i otvaraju snažnu kampanju, stvaranja lažne slike o počinjenim zločinima na KiM - priča Drecun.

Naša zajednica želi da razgovara o ključnim tačkama, a Albanci žele da, kako Drecun ističe govore o energetici i pitanju nestalih osoba.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi smo svoje obaveze raelizovali, ono što je bilo dogovoreno, međutim, Priština nije licencirala naše dve kompanije, i postoji bojazan oko toga, jer izgleda da žele da izvrše revizuju, i da preuzmu prenosnu vežbu, i naplatu energije - dodao je Drecun.

Kako je dodao, ukoliko se napravi novi sastanak na vrhu, a na ovom se ništa ne reši, mi ne dobijamo ništa.

Autor:

#Brisel

#Kim

#Milovan Drecun

#Sastanak

#Srbija