AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je unutrašnji dijalog o Kosovu odlučujući za budućnost Srbije i srpskog naroda. Vučić je ocenio da je vreme da Srbija radi, razmišlja i pobeđuje bez sukoba. Šta će doneti njegova inicijativa i zašto nam je potreban unutrašnji dijalog o Kosovu?

Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i predsednika Komisije za nestala lica izjavio je da je pitanje unutrašnjeg dijaloga sa Kosovom pitanje budućnosti Srbije.

- Ovo nam je neophodno za normalizaciju i bolji život i Srba i Albanaca. Dijalog mora da obuhvati širok krug institucija, pojedinaca, organizacija i da tretira još jedno pitanje - razgovor sa žrtvama, porodicama nestalih lica, kako Srba, tako i Albanaca - istakao je Odalović.

Foto: TV Pink

Priština, kako smatra, nema kapacitet da sama o nečemu razgovara, te da dosad nije ništa ni odlučila samostalno.

- Stalno za nju pregovara neko drugi. Svaku odluku doneli su drugi centri u ime kosovskih Albanaca. Kosovo ne može da razgovara, a da ne odgovara za počinjene zločine - rekao je Odalozić za TV Pink.

U Prištini je 1999. godine bilo 40.000 Srba, a onda je dozvoljeno da se dese strašni zločini, da se Srbi proteraju, uzurpira imovina, popale crkve i manastiri i da se stvori nerealna slika društva na KiM.

- Preko 50 kuća spaljeno je za noć i to nikada ne treba da zaboravimo - istakao je Odalović.

Tema unutrašnjeg dijaloga bi, kako je istakao, morala da se pokrene ako želimo ozbiljne razgovore o budućnosti Srbije. Svi sukobi na Balkanu započinjali su onda kada su neki spoljni faktori to želeli, države regiona izlazile bi podeljene i u sukobu, a velike sile bi ponosno isprepletale svoje interese.

- Džabe ćemo nuditi ruku Albancima, ako neko treći neće želeti da se Srbija i region stabilizuju - rekao je Odalović.

Opozicionari koji ne žele da učestvuju u dijalogu su, kako je rekao, neodgovorni.

#Dijalog

#Kosovo

#Veljko Odalović

'