AKTUELNO

U Kancelariji za KIM potvrdili su da će direktor Kancelarije za KiM dr Petar Petković učestvovati u dijalogu zakazanom za 16. novembar u Briselu.

Glavna tema nove runde dijaloga je Zajednica srpskih opština, kako je i navedeno u saopštenju EU od 30. septembra.Naredni susret glavnih pregovarača u dijalogu Beograda i Prištine biće održan u utorak, 16. novembra, potvrdio je Peter Stano, portparol Evropske unije.

"Oni će se okupiti u Briselu i nastaviti da razgovaraju o primeni prethodnih sporazuma, otvorenim pitanjima i kako ići dalje", naveo je Stano, prenose mediji.

Petar Petković i Besnik Bisljimi su se poslednji put sastali u okviru dijaloga krajem septembra kada je postignut dogovor o deeskalaciji incidenta na severu, nakon tenzija koje su nastale zbog odluke prištinskih vlasti da uvedu mere reciprociteta za registarske tablice vozila koja iz centralne Srbije ulaze u južnu pokrajinu.

U međuvremenu, 21. oktobra, održan je prvi sastanak radne grupe koja je formirana kao rezultat dogovora koji je postignut među stranama, a koja ima mandat da pronađe trajno rešenje za registarske tablice, podseća RSE.

Radnom grupom predsedavaju predstavnici EU, a u njoj učestvuju predstavnici Beograda i Prištine.

Ova grupa mora najkasnije nakon šest meseci, tj. u aprilu naredne godine, da predlog rešenja predstavi na najvišem nivou, odnosno pred predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucije Albinom Kurtijem.