AKTUELNO

Malverzacije koje su dovele do ovolikog duga razvrstavaju se u lažne procene nepokretnosti kojima se jemči vraćanje kredita, prenošenje vlasništva na fantomske firme i zalaganje nepostojećih štamparskih mašina. Sve to uz političku saglasnost prethodnog režima.

Gostujući u programu televizije Pink predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da kompanije vlasnika Kurira Aleksandra Rodića i povezane firme duguju na ime nevraćenih kredita samo Razvojnoj banci Vojvodine više od šest miliona evra.

Malverzacije koje su dovele do ovolikog duga razvrstavaju se u lažne procene nepokretnosti kojima se jemči vraćanje kredita, prenošenje vlasništva na fantomske firme i zalaganje nepostojećih štamparskih mašina. Sve to uz političku saglasnost prethodnog režima.

Kampanja protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Kuriru traje već dva meseca i zapravo je pokušaj da se iznudi politička saglasnost za nevraćanje kredita Razvojnoj banci Vojvodine i Metals Banci, kao i neplaćanje poreskih obaveza.

Rodićevim kompanijama, banke koje su bile u vlasništvu AP Vojvodine, odobrile su četiri dinarska i četiri devizna kredita ukupne vrednosti tri miliona evra. I na samom početku aranžmana prevara, banka svoja potraživanja 2007. godine obezbeđuje hipotekom na zgradu u Vlajkovićevoj koju procenjuje na skoro šest miliona evra, dok 2012. biva procenjena na 2.760.000 evra.

Ostaje nejasno kako je vrednost nekretnine pod hipotekom za samo pet godina izgubila polovinu vrednosti. Tako nešto nije moguće bez saglasnosti bivšeg režima.

Osim nekretnina, neki od kredita obezbeđivani su i štamparskim mašinama koje banka nikada nije uspela da pronađe prilikom pokušaja prinudne naplate kredita.

Kada bilo ko od građana pokuša da se kod banke zaduži, makar to bio dozvoljeni minus, prolazi kroz mukotrpnu proceduru brojnih provera koje sežu i do lekarskih pregleda, a Aleksandar Rodić založi štamparsku mašinu, koja, kad kredit dođe na naplatu, jednostavno nestane. I tako nešto nije moguće bez političke volje prethodnog režima.

Kada su banke pokušale da prinudno naplate kredite 2009.godine Rodić je pribegao oprobanom mehanizmu otvaranja fantomskih firmi na koje je prenosio založene nepokretnosti i pokretnu imovinu.

Tako je osnovni dužnik ABC Kompani, naravno DOO, izbrisan iz registra, a imovinu je preneo na Pekon takođe DOO, da bi Pekon kada mu je istekao rok imovinu preneo na Beta trejd, pogađate, DOO.

Kada Društvo sa ograničenom odgovornošću ode u stečaj ili bude izbrisano iz registra vlasnik svojom imovinom ne garantuje dugove društva. Valjda je zato i odgovornost ograničena. Ništa od tog prenošenja imovine na fantomske firme, koje je rađeno do 2013. godine, za vreme vlasti DS-a u Vojvodini, ne bi bilo moguće bez političke saglasnosti tadašnjeg režima.

A da je Rodić unapred znao da kredite neće vraćati ukazuju i neverovatne kamate na te kratkoročne kredite. Tako je firma vlasnika Kurira podigla od Metals banke više od pola miliona evra na 12 meseci, po enormnoj kamatnoj stopi od 1,5 odsto mesečno, što prema složenom kamatnom računu iznosi skoro 20 odsto kamate na godišnjem nivou. Nema biznisa koji tako skup kredit može da podnese, izuzev ukoliko vlasnik ne računa na političku saglasnost tadašnjeg režima taj kredit nikada ne vrati.

Uz pomoć Demokratske stranke i Bojana Pajtića, Aleksandar Rodić je uzeo tri miliona evra, prinudnom naplatom vratio je 545.000, sa zakonskim zateznim kamatama njegova obaveza danas iznosi oko 6 miliona i tri stotine hiljada evra.

Država još uvek nije uspela da naplati svoja potraživanja, nastala na osnovu prethodno navedenih mahinacija Aleksandra Rodića i prethodnog režima.

#Aleksandar Rodić

#Kurir

#dug

#kredit

'