AKTUELNO

Govoreći o skorašnjim dešavanjima na severu Kosova i Metohije profesor Univerziteta za bezbednost i globalne studije u UAE Duško Tomić kaže da Srbi emotivno reaguju u celoj ovoj priči.

Govore i kako treba biti strpljiv i voditi adekvatu politiku, kao što to već i čini predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Mi suviše emotivno reagujemo u celoj ovoj priči, treba biti hladne glave. Oni bez provokacija ne mogu. Oni žele da idu na taj element da naši ljudi, pošto su veoma srčani, reaguju na severu Kosova. Treba biti strpljiv i treba voditi adekvatnu politiku, kao što je vodi predsednik Vučić u ovom trenutku - rekao je Tomić.

Novinar Zoran Ostojić ističe kako je Kurtijeva akcija na severu Kosova imala dva cilja, odnosno da je bila deo predizborne kampanje, kao i da je želeo da isprovocira Vladu u Beogradu. Ističe i kako Kurti nije uspeo ni u prvoj, ali ni u drugoj nameri.

Foto: TV Pink Printscreen

Kurtijeva akcija je imala dva cilja. Deo predizborne kampanje, a drugi je da proba da isprovocira Vladu u Beogradu. Sve se završilo, srećom, bez žrtava uz tog ranjenog čoveka. Sever je jedinstveni deo Kosova, kao teritorije. Nema sever nikakvu drugu izuzetnost u bilo kom dokumentu. Kurti nije upseo u prvoj nameri, a nije uspeo ni u drugoj nameri - priča Ostojić.

Foto: TV Pink Printscreen

Advokat Saša Adamović poručuje kako Kurti spada u one političare koji imaju samo jedan cilj, a to je da Srbija prizna nezavisnost takozvanog Kosova, kao i da mu nije u interesu mir na Balkanu.

Foto: TV Pink Printscreen

Kurti spada u one političare koji imaju samo jedan cilj, a to je da Srbija prizna nezavisnost takozvanog Kosova. Naravno da njima nije stalo do nikakvog mira na Balkanu, jer oni imaju jasan cilj. Međutim, kako godine prolaze, taj cilj izmiče. Od te 2008. godine se nije mnogo odmaklo, niti su se približili tom cilju. U međuvremenu svima postaje jasno da je taj projekat takozvane samostalnosti Kosova propao - govori Adamović.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije profesor doktor Dejan Miletić poručuje kako se Srbija nije predala i da se nikada neće odreći svoje teritorije.

Ja mislim da se polako ljudi otrežnjuju na prostoru Kosova i Metohije u smislu, pustite neke političke priče, dajte da nađemo rešenja za bolji život. To je teritorija Srbije! Poenta jeste da Srbija nije izgubila rat, nije se predala, ona se povukla u pregovorima i to su privremene institucije. Realne stvari su da Srbija neće da se odrekne svoje teritorije - kaže Miletić.