AKTUELNO

Prof. dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost, objašnjava da je hapšenje Dijane Hrkalović jedan poražavajuć slučaj za državu Srbiju, iz razloga što je osoba tog profila, bez radnog iskustva, mogla doći na jedno od ključnih mesta u tako ozbiljnom sektoru za svaku državu, kao što je MUP.

Kajtez ističe da je na državi, da iz pomenutog slučaja izvuče dosta toga korisnog, što će služiti za buduće postupke i radnje.

- Postavlja se pitanje, kako je osoba koja problematičnog ponašanja, tako lako, prošla rigoroznu selekciju i proveru, i zapošljava se u BIA, nakon čega je bila u MUP-u.

Kako je dodao, u ozbiljnim organizacijama se sve proverava, do čukundede, i iz tog razloga se postavlja pitanje, na koji način, i kako nenormalno brzo dolazi do napretka.

To znači da je ona bila nečiji projekat iz inostranstva, koji je povezan sa nekim strukturama unutar Srbije - zaključio je Kajtez.

Kako dodaje, sve tri afere, i Jovanjica, i prisluškivanje predsednika, kao i priča oko Ritopeka jeste vodila jedna ruka, a sve to predstavlja projekat, sa modalitetom da se smeni vlast.

Foto: Beta/Miloš Miškov, Tanjug/Rade Prelić

- Ispostaviće se da je sve planirano, da strane obaveštajne službe koje su izuzetno sposobne, da su uzele u obzir sve algoritme, i zato nažalost imamio sve što imamo. Ruzvelt je jednom rekao da u politici nema slučajnosti - navodi Kajtez.

Urednik portala "Embargo" Predrag Jeremić navodi da je neko zloupotrebio sve akte i normative koje uključuju ozbiljnu proveru profila ličnosti MUP -a, i Dijanu pustio bez iste na pouiciju kakvu je imala. On dodaje da je psihološki profil Dijane Hrkalović najveći problem, i nešto neshvatljivo, jer je ona osoba koja želi moć, želi da rukovodi, ima vlast, maltretira, koja voli da naređuje i ponaša se kako se ponašala tokom mandata.

Foto: MUP Srbije, Pixbay.com

- Ne treba okolišati, ona je bila igrač u mehanizmu, a glavni kuvar ove kuhinje jeste Engleska obaveštajna služba. To je sada jasno, i voleo bih da se obelodani ko je tamo išao, šta se pričalo, i to je ono što istraga mora da utvrdi - istalao je Jeremić.

Kako je Jeremić dodao, Hrkalovićeva ne sme biti uzeta kao svedok saradnik jer je imala državničku funkciju, gde se sa druge strane, celokupna istraga sada treba bazirati na njenom ponašanju, kao i načinu na koji će se braniti.

Autor:

#Dijana Hrkalović

#Hapšenje

#Jovanjica

#Prisluškivanje predsednika Vučića