AKTUELNO

Konačno razrešenje situacije na Kosovu i Metohiji (KiM), kojim bi bili zadovoljni i Beograd i Priština, još uvek nije na vidiku, ali bismo neka pitanja, kao što je, na primer, imovina Srpske pravoslavne crkve (SPC) na KiM mogli već danas da rešimo, rekao je izjavio je Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige.

- Reč je o imovini SPC i ostalih verskih zajednica koja im je nakon 1945. godine bespravno tj. silom oduzeta. Odbranom te imovine dali bismo vetar u leđa našem pregovaračkom timu na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, i tako se za nekoliko džinovskih koraka približili zadovoljavajućem i održivom rešenju za kolevku srpske duhovnosti, naše sveto Kosovo - izjavio je Đurđev, izražavajući zadovoljstvo što, pored SL, još jedna stranka, Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), zastupa stanovište da bez rešavanja pitanja imovine nema celovitog rešenja na KiM.

Đurđev je podsetio na podatak koji je danas u poslaničkom pitanju izneo i Stefan Krkobabić, odbornik PUPS u Narodnoj skupštini, da originalne katastarske knjige, iznete sa teritorije KiM, potvrđuju da je najmanje 58 odsto zemljišta, odnosno teritorije Kosova i Metohije, u državnom, privatnom, društvenom i crkvenom vlasništvu države Srbije i njenih građana.

- Osim zemljišta oduzetog od strane organa komunističke vlasti nakon Drugog svetskog rata, imovinu SPC na KiM su u prethodnih petnaestak godina bezočno krali i uzurpirali i lokalni Albanci i organi privremene vlasti u Prištini. Pravni osnov za vraćanje na prethodno stanje je Zakon o vraćanju (restituciji) imovine crkvenim i verskim zajednicama iz 2006. godine, koji i sugeriše da se imovina može vratiti u naturalnom obliku tj. da primena tog zakona neće dodatno opteretiti finansije države Srbije - zaključio je Đurđev.

#Aleksandar Đurđev