AKTUELNO

Pitanje severa Kosova vitalno je nacionalno i državno pitanje Srbije. Svaki pokušaj da se nasilno osvoji sever, da naš narod doživi pogrom, Srbija neće dozvoliti, izjavio je predsednik Skupštine.

Pitanje severa Kosova i Metohije vitalno je nacionalni i državno pitanje, a Srbija neće dozvoliti nove pogrome i etnička čišćenja, izjavio je za “Novo jutro” predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Kako ističe, Srbija želi da nastavi dijalog, sada kada je postignut dogovor između Beograda i Prištine u Briselu. Ocenjuje da je smešno što se stalno pozivaju obe strane na smirivanje tenzija, a zapravo se ne obraća pažnja na to ko zapravo krši dogovore i ne poštuje potpisane sporazume.

On je rekao i da Srbija želi da postane članica Evropske unije, ali da su, kaže, snage koje su protiv proširenja sada vodeće u EU.

Foto: TV Pink Printscreen

- I kada bi sada Beograd i Priština postigli neki dogovor, niko u Briselu ne bi rekao 'vi ćete za tri, pet, 10 godina ući u EU - rekao je Dačić za Pink.

Dačić je izjavio da je nakon dogovora u Briselu "generalna proba" Albanaca o uvođenju novih registarskih oznaka "krahirala".

- Nama je stav od početka bio da ne prihvatamo jednostrane poteze, da ROSU specijalne jedinice kosovske policije mora da se povuče. Ta pitanja smo spremni da rešavamo, a mesto za to je dijalog - kazao je Dačić.

Dačić je rekao da su nakon jučerašnjeg dogovora "svi shvatili" da Srbija ozbiljno misli da nastavi dijalog i da postoje crvene linije trpljenja jednostranih akcija.

#Ivica Dačić