AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je povodom najnovije izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija kojom je još jednom optužio Srbiju za situaciju na severu Kosova.

"Osvedočeni ekstremista Aljbin Kurti ponovo je danas potvrdio da je spreman da za šaku glasova na predstojećim izborima, izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.

Petković smatra da "jedini odgovorni za krizu na severu Kosova i Metohije jeste Kurti koji je do nje doveo svojim jednostranim akcijama i kršenjem Briselskog sporazuma, a sve sa ciljem da pred lokalne izbore, iza snajpera i suzavca sakrije katastrofalne učinke svoje vlasti, a u koje se ubraja i preko 100 incidenata i napada na Srbe od početka godine".

Petković kaže da samo zahvaljujući odgovornim, mirnim i staloženim reakcijama srpskog naroda, nema incidenata na prelazima.

"Kurtijevi specijalci čine sve da agresora predstave kao žrtvu. Međutim, spremnost na dijalog se ne pokazuje dugim cevima, snajperima i oklopnim vozilima. Zato njegove današnje poruke da je Beograd odbio razgovore u Briselu predstavljaju brutalni falsifikat i izvrtanje činjenica", navodi se u saopštenju.

Petković navodi da je Kurti imao više šansi da u okviru dijaloga pregovara o slobodi kretanja, uključujući i sastanak u Briselu 8. septembra, ali da to nije učinio već sada pokušava da nametne jednostrana rešenja kao polazni okvir za pregovore.

"Umesto da poštuje sporazum, Priština je godinu dana pre roka jednostrano ukinula važenje statusno neutralnih KS tablica, a sve sa ciljem da izazove incidente i napad na srpski narod i Beograd", piše u saopštenju Petra Petkovića.

Petković dodaje da je Beograd uvek isticao da je spreman za dijalog i razgovor, "ali razgovor ne može da se odvija dok traje ogoljena primene sile specijalnih jedinica ROSU na severu KiM i dok Priština zabranjuje i skida srpske registarske tablice, gazeći i iskrivljeno tumačeći delove sporazuma".

"Koliko je Kurti posvećen dijalogu najbolje je pokazao u proteklim danima, kada je naredio da se hapse ljudi koji su isticali simbole Zajednice srpskih opština i branili Briselski sporazum", zaključuje u saopštenju direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Autor: