AKTUELNO

Fiskalna i politička stabilnost, što je glavni zadatak naše vlade, nisu mogući bez regionalnog razvoja i regionalne stabilnosti, i zato je važno što ćemo danas o tome da razgovaramo, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić u Trst, gde učestvuje na Samitu zemalja zapadnog Balkana, koji se održava u okviru Berlinskog procesa.

-Ne možemo da imamo brži ekonomski razvoj bez potpne regionalne stabilnosti i o tome ćemo danas da pričamo ovde i da se trudimo da na tome radimo u narednim mesecima pred nama - rekla je Brnabić.

Govoreći o sastancima sa predstavnicima Evropske investicione banke, Svetske banke, evropskom komesarkom za transport Violetom Bulc i premijerom Makedonije Zoranom Zaevim, Brnabić je ocenila da su, kako je rekla, ti razgovori bili fantastični.

Ona je istakla da je veoma važno, u okviru agende povezivanja zemalja Zapadnog Balkana upravo to što će danas biti potpisan ugovor o transportnoj zajednici.

-Sve se svodi na tri važne agende povezivanja Zapadnog Balkana - infrastruktura i energetika, ekonomski razvoj i osnivanje regionalne privredne komore, kao i regionalna kancelarija za saradnju mladih - rekla je Brnabić.

Kako je najavila danas će biti reči i o digitaliazciji, osnaživanju startap inovacionih preduzeća, odnosno osnaživanju nauke.

-To je perspektiva za mlade, za budućnost. I Srbija je danas ovde zbog daljeg rada na regionalnoj stabilnosti, na regionalnom razvoju - zaključila je Brnabić.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je u Trstu sa evropskom komesarkom za transport Violetom Bulc da Sporazum o transportnoj zajednici daje novu perspektivu infrastrukturnom povezivanju zapadnog Balkana.

Tokom razgovora, Brnabić i Bulc su podvukle važnost saradnje zemalja Zapadnog Balkana.

Foto: Tanjug

Sporazum o trasnportnoj zajednici treba danas da bude potpisan u Trstu.

Brnabić i Bulc su razgovarale o digitalnoj agendi koja je jedan od prioriteta Vlade Srbije.

Bulc je izrazila spremnost Evropske komisije da podrži Srbiju u implementaciji digitalne agende koju je Brnabić predstavila u svom ekspozeu u Parlamentu.

Brnabić se sastala i sa Zaevom, sa kojim je ocenila da ekonomska saradnja zemalja Zapadnog Balkan može pozitivno uticati na političku stabilnost u regionu, koja je osnova za svaki dalji rast i napredovanje celog region.

Foto: Tanjug

Sastanku, na kojem se razgovara o bilateralnoj i regionalnoj saradnji, prisustvuju i ministri inostranih poslova dve zemlje Ivica Dačić i Nikola Dimitrov.

Ovo je prvi susret nove premijerke Srbije i njenog makedonskog kolege.

Zaev je čestitao predsednici Vlade Srbije na imenovanju i naglasio spremnost Makedonije da sa Srbijom neguje dobre odnose, izrazivši želju da dve zemlje posebno rade na ekonomskom povezivanju.

Brnabić je predstavila uspeh koji je prethodna Vlada postigla u pokretanju ekonomskog rasta i veliki doprinos koji je dala u uspostavljanju regionalne stabilnosti.

Foto: Tanjug

Ona je istakla da je Srbija posvećena daljem ubrzanju ekonomskog rasta i izrazila nameru Srbije da sarađuje sa svim partnerima i zemljama koje su izrazile želju za saradnjom na ravnopravnim osnovama.

Ekonomska saradnja zemalja Zapadnog Balkana pozitivno će uticati na političku stabilnost u regionu, koja je osnova za svaki dalji rast i napredovanje celog regiona.

Premijerka je predstavila da mogućnosti za ekonomsko povezivanje zemalja vidi u digitalizaciji, osnaživanju IT sektora i jačanju start-ap i inovativne zjednice, što je ujedno snažna poruka za mlade, koji u tome vide svoju razvojnu šansu.

Brnabić je posebno istakla značaj povezivanja lokalnih samouprava i infrastrukturno povezivanje zemalja Zapadnog Balkana.

Sastanku je prisustvovao i prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, kao i ministar spoljnih poslova Republike Makedonije, Nikola Dimitrov.

Predsednica srpske vlade sastala se prethodno sa evropskom komesarkom za transport Violetom Bulc, a pre toga sa predstavnicima Svetske banke i Evropske investicione banke.

Napominjemo da se Samit o zapadnom Balkanu održava u okviru Berlinskog procesa.

#Ana Brnabić

#saradnja

'