AKTUELNO

Stručnjak za ekstremizam objašnjava da situacija u Avganistanu nije jednostavna i ne može se svesti na teoriju o dolasku talibana koji su zbacili američku okupaciju u zemlji. Stvar je, kaže, mnogo kompleksnija.

Talibani su spremni na sve, a u našoj javnosti se, nažalost, stvara nepotpuna i ponekad netačna slika događaja u Avganistanu, kaže za Pink Dževad Galijašević, stručnjak za ekstremizam.

- U ovom trenutku se govori o velikoj pobedi avganistanskog naroda i dolasku talibana koji su zbacili američku okupaciju u zemlji. Naravno da to nije tako jednostavno. Pola države, barem kada je reč o stanovništvu, podržavalo je okupaciju. Ova polovina države nije ni napadnuta, niti je na bilo koji način oslobođena od talibana – kaže Galijašević.

Foto: TV Pink Printscreen

Talibani su, dodaje, paštuni, što u prevodu znači đak ili student - lica koja su se posle sovjetske okupacije Avganistana školovala u Pakistanu, zatim došla i pokrenula pobunu.

- U toj pobedi učestvovali su zajedno sa pripadnicima Al Kaide. Talibani su, dakle, faktički paštuni, a s druge strane imamo tadžike koji čine 27 odsto stanovništva Avagnistana i oko sebe su okupili Uzbeke, Hazare i Turkmene. Zajedno su formirali vojni savez koji su nazvali Severni savez. Praktično na tom području, u okviru ovih naroda i u ovom trenutku, ima gotovo 100.000 naoružanih vojnika, i ta područja nisu napadnuta od strane talibana – objašnjava Galijašević za Pink.

Talibani su, dodaje, ušli na područja koja naseljavaju paštuni, a paštuni nisu imali razloga da pucaju na svoje sunarodnike, ni u Džalal Abadu, ni u Kandaharu, ni u Kabulu.

Foto: TV Pink Printscreen

- U ovom trenutku je, praktično, završena okupacija paštunskih područja. Severni savez podržavao je svaku međunarodnu okupaciju, bilo da ju je vršio Sovjetski savez ili SAD, i uvek su bile njen deo, samo zato što su se bojali radikalnih stavova talibana. Talibani su brutalni, radikalni i iskoristili su vlast koju su dobili 90-ih godina da razgranaju terorističke mreže i potencijale, da Al Kaidu dignu na viši, međunarodni nivo i izazovu nestabilnost u širem smislu – kaže Galijašević.

#Dževad Galijašević

#Novo jutro