AKTUELNO

Srbija je pre nekoliko godina u Beogradu organizovala mirovne pregovore između Avganistana i talibana! Pregovore je, po dozvoli predsednika države Aleksandra Vučića, organizovao tadašnji šef diplomatije, a danas predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić.

Kako otkriva Dačić, prvi put nakon nekoliko godina, pregovori su organizovani u nekoliko navrata.

"Srbija je kao domaćin pregovora napravila sebi dobru priču u odnosima sa Kabulom, obe strane su nam zahvalne, ali ipak i kao zemlja koja nije direktno involvirana u sukobe trpimo posledice američke intervencije", rekao je Dačić i naglasio da je bio dogovor da se o tim mirovnim pregovorima ne priča javno.

"Dok sam bio ministar spoljnih poslova, u Beogradu smo organizovali mirovne pregovore izmedu vlasti Avganistana i Talibana, tri puta su dolazili, ja sam bio domaćin. Ovde su bili predstavnici Saveta za mir i Talibina i frakcija, a predsednik se uljučivao video linkom", rekao je Dačić.

Foto: Tanjug AP/Rahmat Gul

"Rezultat njihovih pregovora uključujući i one koje su organizovali Moskva i Vašington smo videli", rekao je Dačić i naglasio da je na pregovorima u Beogradu atmosfera bila korektna, i da je zajednička ocena bila da je bilo napretka, proglašeno je primirje.

Dodao je da je Srbija kao domaćin tih mirovnih pregovora sebi napravila dobru priču sa Avganistanom, u smislu da nam je zahvalna i jedna i druga strana.

- Do danas nisam nikad nigde pričao o tome, jer smo se dogovorili da to bude tajna, odnosno da se ne objavljuje da se ne bi rušili pregovori - objasnio je Dačić.

Foto: TV Pink Printscreen

Inače, govoreći o aktuelnim dešavanjima u Avganistanu, Dačić je rekao da Srbija "nema razloga da smatra da je prošli režim bio bolji prema nama nego što će biti neki novi".

- Pod dominacijom Amerike, marionetski režim u Kabulu među prvima je priznao Kosovo kao nezavisno, jer im je to bio domaći zadatak i pitanje je da li bi to uradio neki drugi tamošnji režim. Zapadna hemisfera je doživela šamar u Avganistanu, nisu očekivali da se sve ovo desi, ovo što gledamo - rekao je Dačić.

Zaključio je da je u Avganistanu, u prisustvu NATO snaga, sto puta povećana proizvodnja heroina, navodeći da se, između ostalog, tako finansira talibanski pokret.

Dačić je izjavio da bi od sledeće nedelje trebalo da počne sklapanje završne priče o izbornim uslovima, kako bi se u septembru tačno videlo dokle se stiglo u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije.

Autor: