AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke Migelom Bergerom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji Srbije i Nemačke, procesu evrointegracija, kao i o odnosima i inicijativama u regionu.

Predsednik Vučić je ocenio da su bilateralni odnosi na izuzetno visokom nivou, kao i da je ekonomska saradnja u stalnom usponu zahvaljujući dobroj poslovnoj klimi i podršci koju Nemačka daje svojim kompanijama za ulaganja u našoj zemlji.

„Nemačka je jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu. Zainteresovani smo za dalje unapređenje ekonomske saradnje, kroz kontinuiran rast spoljnotrgovinske razmene“, rekao je predsednik Vučić i naglasio da su pozitivna iskustva nemačkih kompanija koje već dugo posluju u Srbiji najbolji pokazatelj investicionih potencijala kojima naša zemlja raspolaže.

Govoreći o evropskom putu Srbije, predsednik Vučić je posebno istakao da punopravno članstvo u EU ostaje apsolutni spoljnopolitički prioritet i strateško opredeljenje Srbije i da je na tom putu podrška Nemačke od ključnog značaja za našu zemlju.

Takođe, predsednik je izrazio očekivanje da će Nemačka pružiti konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine i pronalasku kompromisnog rešenja koje će zadovoljiti interese obe strane i omogućiti trajnu stabilnost regiona uz primenu postojećih dogovora.

U tom kontekstu, predsednik je naglasio da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija svih zemalja regiona ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima, a posebno ekonomske saradnje.

„Srbija je jedan od glavnih pokretača povezivanja zemalja regiona putem brojnih projekata i inicijativa, od kojih će Otvoreni Balkan predstavljati jednu od okosnica buduće saradnje koja će okupljati ljude, kompanije i investitore u cilju podizanja kvaliteta života svih građana u ovom regionu“, kazao je predsednik Vučić i dodao da je ova inicijativa kompatibilna i dopunjujuća Berlinskom procesu kao veoma dobrom forumu za jačanje regionalne saradnje i razvoja.

#Aleksandar Vučić